Kontakta oss

Produkter

BCA FLOAT 25 TURBO – EN RYGGSÄCK SOM KAN RÄDDA DITT LIV

Lavinrisken har ökat kraftigt under de senaste 20 åren. Varken snön eller branterna har ändrat på sig. Däremot har skotrarna vi åker på i dag en förmåga att ta oss nästan vart vi vill. Den ökade lavinrisken hänger ihop med vår moderniserade körstil.

Som tur är har inte bara skotrarna blivit bättre, även skydd och andra smarta utrustningar har anpassats efter oss skotertokar. När vi ändå är inne på laviner kan visa upp en häftig ryggsäck som vi använt oss av under den gångna säsongen, BCA FLOAT 25!

En ryggsäck är som alla vet fruktansvärt bra att ha när man kör skoter. Här rymmer man oftast vatten, en varmare tröja och verktyg ifall skotern skulle börja krångla. Nu ropar säkert en del där ute att en packväska gör samma jobb, men nej. Ryggsäcken från BCA har nämligen en överlevnadsfiness som ingen skoterväska i världen besitter, en uppblåsbar airbag. Inuti ryggsäcken har den en ficka för att montera en tryckbehållare. Behållaren är i sin tur kopplad till en utlösare som sitter i brösthöjd på axelremmen. Skulle olyckan vara framme och man hamnar i en lavin så drar man i utlösaren. Inom ett par sekunder blåser en stor airbag upp sig bakom ryggen.

Kudden som blåses upp bakom ryggen rymmer 150 liter, och kan mycket väl vara skillnaden mellan liv och död. Chanserna att klara av en lavin är 80 procent högre än utan en lavinryggsäck på ryggen. Det är i varje fall vad oberoende forskning visar på.

HUR ÄR DEN DÅ ATT HA PÅ RYGGEN?

BCAs lavinryggsäckar är ganska smart designade. Dem har nämligen ett midjebälte som är justerbart i höjdled. Den passar således utmärkt till både stora som små. Vanligtvis brukar man få dra ihop justeringarna till max om ryggsäcken är för stor, vilket inte brukar bli allt för skönt. Samma gäller även åt andra hållet, men här har BCA tänkt till!

Viktmässigt är den givetvis en aning tyngre än en vanlig ryggsäck. Med en vikt strax över tre kilo är det fortfarande ingen tung ryggsäck. Körs den i lavinsäker terräng kan man köra utan tryckbehållaren och på så vis kapa dryga kilot på vikten, men det känns ganska meningslöst om ni frågar mig. Ryggsäcken rymmer 25 liter vilket hörs på namnet. Rymligt nog för att få med sina nödvändigheter. Den är även utrustad med spadfack både in- och utvändigt. Utvändigt har den en flik bak på ryggen så att man kan ha spaden i sitt skaft. På så vis är man riktigt snabb ut med den ifall någon i närheten behöver snabbt akut hjälp.

Lyckligtvis kom aldrig ryggsäcken till användning sett till ett lavinperspektiv. Vi hoppas innerligt att vi aldrig kommer måsta dra i utlösaren på axelspännet. Men en sak är säker, med en lavinryggsäck på ryggen känns fjällresorna den varit med på betydligt säkrare. Prislappen hamnar kring 8000 kr, det är inklusive tryckbehållare som kostar mellan 2000 kr och 2500 kronor.

Är du en aktiv bergsutmanare som gillar öppen terräng men även djup lössnö i skogen, tveka inte införskaffa en billig livförsäkring omgående. Det gäller även dig som bara vistas i lavinfara någon enstaka gång.  En gång kan vara en gång för mycket.

Självklart rekommenderar vi på Sledtrax även att man går en lavinutbildning och kollar prognoserna före man färdas i lavin terräng. Var rädd om er där ute så kanske vi ses ute i någon brant backe i vinter, over and out!

Fortsätt läs

Mer i Produkter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen