Kontakta oss

Reportage

BRP FACTORY – ROVANIEMI!

Vi är på plats i tomtens vita vinterlandskap Rovaniemi, och det må nog inte vara en slump att även BRP Factory håller till här, för hur många har inte en BRP på önskelistan tills dopparedan? Vi får ett varmt välkomnande följt av en väldigt intressant och häftig tur genom fabriken där drömmar snart ska få bli folkets verklighet, välkomna in!

Först dyker Joni Launonen som är Product Marketing Specialist på BRP upp i entren. Som alltid har han massor av roliga och spännande historier som han delar med sig av innan vi lämnas över i trygga händer, Marko Wilhelmsson som jobbar med tillbehör för den svenska marknaden och Taina De Rycke som är HR Business Partner som ska ge oss en rundvandring I fabriken där BRP skapar magi! Även Jani Yliniva som är marknadschef på BRP Finland kommer och hälsar oss varmt välkomna innan vi får ta på oss den skyddsutrustning vi behöver och beger oss vidare. Det är inte bara för besökare, det är noga med säkerheten, det genomsyrar hela fabrikens alla moment berättar dem. För att höja säkerheten berättar de även att fabriken är färgkodad. Allt grönt är fasta installationer som ej kan röra på sig medan orangefärgade föremål är rörliga.

Utveckling och framtidsvisioner

De har precis fräschat upp stället med ny färgsättning som ger ett modernt intryck. Först kikar vi in på kontorsdelen där det jobbar med inköp, ekonomi, planering, mm. På flera ställen kan man se en skärm med siffror och olika produktionsinformation.

De berättar att varje dag möts de upp ett team för att kolla igenom gårdagens siffror och se vad de kan åtgärda, förbättra, och göra för att optimera kommande dag, allt för att utvecklas vidare och nå nya mål. Mittemot på andra sidan väggen smids planer för framtiden där research and development-avdelningen sitter. Där forskar och utvecklar de nya produkter och innovationer för BRP, spännande!

Vi kliver in i fabriken 

Vidare ut till fabriken, wow vilken syn! Stora maskiner, teknisk utrustning, det produceras i en väldig fart. Från station till station åker delarna för att i slutändan bli en färdig maskin. 2008 flyttade de in i fabriken och som jag förstår har mycket hänt sedan dess. För att få ett bättre flöde har fabriken uppdaterats genom att material kommer in i ena sidan av fabriken och den färdiga maskinen kommer sedan ut på andra sidan. BRP har totalt sex fabriker men här i Finland hittar vi faktiskt den modernaste snöskoterfabriken i världen!

En skoter skapas

Först ska materialet in i lagret, men där ligger det inte länge. Väldigt snabbt är dem påväg vidare för att bli en del av en ny snöskoter. Vi ser en riktigt stor maskin som imponerar på oss alla. Vi får veta att denna maskin är en ny investering i fabriken. I denna läggs ett ark av aluminium in som efter laserskärning, stansning, bockning mm sedan kommer ut i princip som ett färdigt chassie, riktigt häftigt! Vidare till nästa steg där en robot sätter förstärkningar, fotsteg mm och sedan popnitas övriga delar på och chassiet hängs upp redo för målning. Förr var det ofta rena tunnlar utan färg men när marknaden ändrades och målade tunnlar var ett måste för de flesta byggde BRP fabriken helt enkelt sitt eget måleri eftersom de inte hade något.

In i minsta detalj 

Hjärtat på skotrarna kommer färdiga från Rotax och sätts in i chassiet på fabriken i Rovaniemi. Sedan åker chassiet runt på produktionsbandet där övriga delar monteras i rasande takt. Slutligen går man igenom och provkör alla maskiner för att säkerställa att allt fungerar som det ska innan de packas ner och skickas mot en ny lycklig ägare! Under en dag produceras mer än 100 maskiner! Ibland är flera olika modeller på produktionslinan under dagen men det kan även vara en specifik modell under en hel dag. Men hur gör de för att få ihop så många skotrar på en dag? Ja som vi nämnde finns maskiner och robotar som effektiviserar och förenklar jobbet men de 350 anställda på golvet ser till att de sätts ihop i rasande takt. På hela bygget finns ca 500 anställda så de är ett gediget team bakom hela arbetet med att framställa dessa fantastiska produkter!

Informerade och imponerade! 

En intensiv och spännande tur genom BRP Factory alla moment har nått sitt slut, här händer det grejer varje sekund i varje litet hörn. Vi tackar för en mycket givande och intressant förmiddag och ser fram emot att fortsätta följa utvecklingen och se vad BRP har i pipen för framtiden!

Läs fler Reportage

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen