Kontakta oss

Trax impressions

LYNX COMMANDER RE 900 ACE TURBO R – BEFÄLHAVAREN I LYNXFLOTTAN TAR KOMMANDOT

Den mest sålda snöskotern i Europa sedan den började säljas 2009, har nu blivit utrustad med 900 ACE Turbo R motorn och högpresterande stötdämpare. Det är förstås 2024 års Lynx Commander RE 900 Ace Turbo R vi pratar om och under några fantastiska dagar i Klippiga bergens West Yellowstone hade vi möjlighet att provköra den, en maskin som visade sig ge mersmak.

Baslägret för årets Snow Shoot låg en bra bit från de fantastiska djupsnöområdena som vi alla längtat till, efter ungefär 45 minuters ledkörning nådde vi 2500 meters höjd och skoteråkarens paradis öppnade upp sig. Med breda och välpreparerade leder under mattan fanns goda möjligheter att redan på vägen ut testa motorns höga prestanda. Lyckligt leende njöt vi av accelerationen så väl som av den höga hastigheten, ett rent nöje att transportera sig till vår snöfyllda lekpark. Väl framme blev det ett kort men intensivt test av djupsnöegenskaperna, som även de imponerade på oss.

Så vad är det då som gör maskinen så rolig att köra?

Först och främst den tystgående och kraftfulla motorn som går likväl att smyga så det knappt rör sig såväl som att accelerera så att armarna rätar ut sig och ger föraren ett lyckligt leende på läpparna. 900 ACE Turbo R motor på 180 hk upplevde vi gav rejält med rå och brutal styrka.

Den är byggd på Radien2 plattformen vilket ger funktionell och målinriktad design för aktiv körning och gör det lättare att förflytta sig fritt. Den förbättrade ljudisoleringen ger också en tystare körning som uppskattas vid långa färder och många timmar på skotern.

Hög kvalité gör resan komfortabel 

Fjädringen i en skoter avgör mycket av dess köregenskaper och här har Lynx satsat stort. Om vi börjar i fronten så sitter där LFS+ med böjda nedre A-armar vilket underlättar körning i djup snö. Sedan har den KYB Pro 36 EA-3R Kashima stötdämpare vilka gjorde ett utmärkt jobb på ledkörningen. Därefter kommer vi till boggien, som med sin EasyRide+ boggifjädring ger Lynx Commander RE riktigt bra lössnöegenskaper och samtidigt en förbättrad komfort vid ledkörning. Egenskaperna kommer sig av att boggifjädringen har längre fjädringsväg och lägre anfallsvinkel. Centerstötdämparen är KYB 46 plus Kashima och den bakre stötdämparen är KYB Pro 46 EA-3R Kashima. Utan att närmare gå in på detaljerna kan vi konstatera att det här är en riktigt bra kombo, den sväljer guppen bra och är väldigt lätt att manövrera.

Med föraren och funktionen i centrum

På en maskin som marknadsförs som chefen av Crossovers där ett av användningsområdena är arbetsskoter, måste det sitta en bra växellåda – och det gör det. Två växlar fram samt elektronisk backväxel ger en stor bredd på dragförmågan. Till detta finns tre olika körlägen att välja mellan vilket ger ännu fler möjligheter att variera körningen, lågväxel och ekoläge ger en riktig smygare medan högväxel och sportläge ger dig en riktig racermaskin.

Förarmiljön upplevde vi riktigt bra. Den har utvecklats med 7,2” digital display, dynan har nu elvärme och om man har visir med elvärme finns visiruttag både fram och bak som standard. Vill man ladda mobilen eller annan utrustning finns USB uttag fram, små men inte oviktiga detaljer för att underlätta vid färden. Ett ytterligare plus är att den utöver tunnelns vätskekylning även har en luftkylare med fläkt, vilket gör att man kan slipper oroa sig över eventuell varmgång.

Att benämna den som Crossover är helt rätt

Den har arbetsmaskinens växellåda och breda matta, ledpiskarens fjädring, kraftfull och vridstark motor, gott fäste med mattan som är både lång och bred. Vidare har den sportmaskinens utseende och funktion med enkeldyna, låg ruta, racedämpare, grym acceleration och smalt mellan skidorna där känslan är lekmaskin. Vårt intryck av denna maskin med en torrvikt på 295 kg är att den känns otroligt smidig och lätt att manövrera.

Sammanfattningsvis 

Lynx Commander RE  är en häftig maskin som helt klart imponerade på oss som provade den, vi hyser inget tvivel på att den kommer att fortsätta vara en storsäljare i Europa. Den finns definitivt med på vår vill-ha-lista!

Glöm inte att prenumerera på Sledtrax Nyhetsbrev med chansen att vinna massvis med nya produkter varje månad.

Läs fler Sledtrax Testar

Gillar du kläderna? Titta in KLIM

Försäkra din Snöskoter via DINA FÖRSÄKRINGAR

Försäkra din Snöskoter via SVEDEA

Kontakta din lokala LYNX handlare:

MJM POWERSPORTS

LINDROTHS MOTORCENTER

CROSSFIX

KALIX MASKINER

LJUNGBERGS MOTOR

AUTO-BLÅ

OKTAN SVERIGE AB

E-SON MASKIN

SN MOTORSERVICE

Fortsätt läs

Mer i Trax impressions

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen