Kontakta oss

Reportage

MÅNADENS PROFIL ELLA SNÄLL

Första kvinnan i världen att göra en backflip på snöskoter, hon har varit delaktig i Ruffriders, Northern Light Films och är nu mer även åkare för Skidoo och Sledstore och har ett gäng stora sponsorer i ryggen. Med detta sagt är det rätt uppenbart att det är ingen mindre än Ella Snäll vi talar om. En tjej som utan tvekan sätter stora avtryck i skotervärlden. Inte minst för sina imponerande prestationer, även för hennes ödmjukhet och hennes sätt att inspirera.  Häng med när Sledtrax pratar med en av Sveriges främsta kvinnliga skoteråkare.

Lite kort om Ella:

Slår vi upp Sverige i kartboken och letar orten Kiruna finner vi Sveriges Nordligaste stad. Här är Ella född och uppvuxen och bor i dagsläget där tillsammans med sin sambo Tobias Hellström som även han är ett mycket känt ansikte inom skoterbranschen.  Vi är många som kanske tror att Ellas heltidssyssla är skoter, men till vardags jobbar hon på Gym&Fitness Sverige AB.

En vanlig vecka för Ella består till större delen av jobb och träning men något som hon lägger stor vikt vid är att få mycket tid med vänner och familj. När tiden tillåter försöker hon givetvis att maximera tiden bakom styret så mycket som det bara går.

Hur kom du i kontakt med skoteråkningen?

Innan jag började med skoteråkning tränade jag gymnastik och höll på med detta i 16 år på elitnivå. Under den tiden drog jag på mig en ryggskada vilket begränsade mig inom gymnastiken. Skoter har alltid funnits inom familjen då vi under min uppväxt haft stuga uppe på fjället men att köra själv var aldrig något som intresserade mig då. 2012 följde jag med några vänner till Riksgränsen och blev från och med då helt fast i skoteråkningen och köpte min första maskin 2013.

När du startade din karriär, hade du några som helst tankar på att det skulle bli så här stort?

Redan från början hade jag en vision av att kunna inspirera och motivera andra åkare, framförallt tjejer då jag insåg att denna sport var väldigt mansdominerad och det var något jag ville ändra på. 

2013 var året när allting tog fart. Det var Ellas första säsong och redan då fick hon förfrågan om att delta i Ruffriders där hon fick åka med branschens topp-åkare som hon dessutom fick ett enormt stöd av och hennes utvecklingskurva gick uppåt i en hiskelig fart.

-Utvecklingen gick så fort fram att jag ibland inte hann med själv och det var nog det som gjorde att det gick så bra för mig. Jag satte tidigt upp mål i min karriär och jag är envis som tusan, jag gav aldrig upp. Men att det skulle gå så här fort och att jag skulle ta mig dit jag är idag trodde jag inte. Vägen hit har inte alltid varit lätt, vissa dagar har varit tyngre än andra. Jag har kämpat med skador och hjärnspöken, försökt att få ihop tiden och försökt vara alla till lags hela tiden. Men jag gav aldrig upp oavsett vilket hinder jag mött efter vägen och jag tror att det är tacken till varför jag är där jag är idag.

Vi förstår att du har fullt upp men vad har du för tankar om kommande vinter?

-Jag är en person med otroligt stora visioner och drömmar och jag har otroligt mycket på gång framöver. Jag kommer bland annat att starta ett eget camp där jag får möjlighet att hjälpa andra i sin utveckling. Jag kommer även att satsa på min egen karriär, delta i olika event, köra en del freestyleshower och försöka ta mig till Canada för att testa köra skoter där.

Vad skulle du säga är det viktigaste för att utvecklas som förare?

– Att aldrig ge upp, och att tro på dig själv! Sätta upp tydliga delmål och att alltid sträva mot dina egna drömmar. Det viktigaste av allt är att bara jämföra sig med sig själv, ingen annan.

Första kvinnan i världen att göra en backflip. En väldigt stor och imponerande prestation. Hur förberedde du dig innan? Hur gick tankarna? Och har du några planer på att genomföra något liknande framöver?

Min absolut största förberedelse var den mentala biten. Jag var medveten om riskerna och vad som kunde hända och det gjorde att det var en stor kamp som pågick i mitt huvud. Jag ställde mig ofta frågan om det var värt det? Jag visste vad som kunde hända och jag tillsammans med min pojkvän var förberedd på det värsta, men en backflip hade varit min största dröm i två års tid och jag tänkte varför skulle inte jag klara av att utföra en backflip? vad var det som sa att en tjej inte skulle lyckas? Jag hade kunnat leva med att misslyckas, men aldrig kunnat leva med tanken att av att inte ens gett det ett försök.

Ella berättar att hon stod i garaget och försökte se allt framför sig, allt från början till slut och försöka känna av känslan. Hon trycker än en gång på att den mentala biten var den största förberedelsen och att hon ville utföra backflippen direkt på landning och inte i en foam pit (skumgummilandning) först.
– Om jag hade utfört det i en foam pit först hade jag varit tvungen övervinna den mentala biten två gånger. Jag är otroligt glad och stolt över mig själv att jag genomförde detta och jag har absolut planer på att genomföra något liknande igen.

Om du var tvungen välja mellan lössnöåkning och freestyle, vad skulle du välja och varför?

– Definitivt Freestyle. Min kärlek till den sporten är otroligt stor och det är roligt att kunna ”sticka ut” och göra något som inte är så vanligt. Lössnö är otroligt populärt, det är inte alls lika många som sysslar med freestyle och jag vill kunna inspirera folk även inom denna sport så att freestylen inte dör ut.  Det är svårt, men jag gillar stora utmaningar.

Vilka sponsorer har du denna säsong?

Sledstore, Ski-doo, Northgrade 4p, Bethard, Öhlins, Fjällborgs entr&transport, Tobe Outerwear, Wrappington, Enghs motor, Redbull, Justhype och Better Bodies.

Vi avrundar intervjun med tre snabba frågor:


Häftigaste skoterminnet?
– Min backflip.

Hur ser vi till att skoteråkningen i Sverige förbli hållbar även i framtiden?

Att alla tar mer ansvar och ser till att man har information om vart man får köra och inte köra ,respektera förbudsområden och markägare och att vara medvetna om miljön och alla risker.

Vad är din kommande målsättning med skoteråkning?

– Mitt mål just nu är att utvecklas mer inom freestyle och se vart jag kan komma inom den branschen. Jag satsar stort och har så stora drömmar som att kunna delta i X-games.

“A winner is a dreamer who never gives up”

Ett mycket välkänt citat av ingen mindre än Nelson Mandela. Ett citat som jag personligen tycker speglar Ella Snälls bild av skoteråkning överlag väldigt bra. Vi tackar Ella för att hon tog sig tid och önskar henne stort lycka till inom hennes kommande satsningar, vi tror på dig Ella!

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen