Kontakta oss

Reportage

ZORDIX – EN STIGANDE FÖRETAGSRAKET MED SPEL FÖR MOTORINTRESSERADE

Zordix har utvecklat powersportsspel sedan den dagen företaget såg dagens ljus. Ett härligt gäng, stationerade i Umeå. Ni som har hängt med vet att Sledtrax testade på deras skoterspel Snow Moto Racing Freedom när det kom 2017 och vi gillade verkligen det vi testade. Nu har vi besökt grabbarna i Umeå för att ta reda på bland annat hur idén föddes.

Till Vänster: Matti Larsson, Felix Sjödin

Zordix grundades 2009 av Matti Larsson. Matti var redan då gammal i gemet och har utvecklat spel sedan många år tillbaka. Han berättar för oss hur resan tog vid sent 70-tal när han och polaren satt med familjens Appel 2 och programmerade spel nätterna långa.

Redan då föddes ett intresse. Under de senaste 19 åren har Matti varit med att utveckla 18 internationella spel, så vana för programmering och intresse har funnits med länge hos Matti. 

Tillsammans har Zordix i snitt sju års erfarenhet av programmering utslaget på de anställda, där alla är en viktig bit för att få ihop pusslet. Någon har varit med och frilansat i filmer som Kung Fury och skapat specialeffekter, en annan har jobbat som art director på Final Fantasy.

För Zordix föll det sig naturligt att göra skoterspel, här uppe i Umeå är fritidsintresset bland de anställda stort. Det mäktiga med naturen, de öppna vidderna, ville man givetvis baka in. Men även intensiteten bakom styret, farten och mycket action. När Matti och gänget fick möjligheten att utveckla skoterspel till spelkonsoler så tog man helt enkelt vara på möjligheten. Produkten av det hela är just Snow Moto Racing Freedom. Parallellt med det utvecklade man även ett spel med vattenskotrar med namnet Aqua Moto Racing Utopia. Grafiken och spelen är outstanding, det tackar man bland annat det goda samarbetet med Umeå universitets duktiga studenter för.

Man har även dragit nytta av Grafikutbildningen i Skellefteå. Det tillsammans med det egna stora kunnandet har gjort att Snow Moto Racing Freedom är i en klass för sig, det kan vi verkligen intyga.

Vid releasen av spelet så kom det först till Ps4. Vi undrade givetvis varför det inte dök upp direkt i alla konsoler. Svaret på den frågan föll sig ganska naturligt, det kostar ungefär två till tre miljoner med allt förarbete för att släppa till vardera konsol. Just nu finns Snow Moto Racing Freedom tillgängligt till Ps4, Xbox One och Nintendo Switch.

Framtidssatsningar på G

Innan jul börsnoterades Zordix. Man har valt att gå all-in. Dels för att kunna göra affärer enklare och öppna upp dörrar till något större och samtidigt få loss kapital för att göra spel.

Efter börsnoteringen tickade ca 18 miljoner in berättar Matti för oss. En ganska stor summa pengar som kommer att satsas helhjärtat på spel, såklart. Sen berättade han att de redan gjort en ganska stor affär under 2018 med en för tillfället oannonserad storförläggare där de säkrat upp mot 20 miljoner i intäkter. Ni ser lite vart vi vill komma. Här har Zordix verkligen inte legat på latsidan. Om allt går som planerat hoppas man kunna växa ordentligt, kunna anställa fler för att kunna ta på sig projekt så stora som hundra, upp till tvåhundra, miljoner.

Matti nämner ytterligare för oss hur viktig vardera en ur teamet är för att nå fram till denna framgång. Vi på Sledtrax spår gänget på Zordix en ljus framtid, för gänget vi mötte nere i Umeå verkar vara ett sammansvetsat gäng med stora ambitioner och mycket framtidstro!

Här i länken nedanför hittar ni vår artikel när vi testar spela

Snow Moto Racing Freedom

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen