Kontakta oss

Reportage

MÅNADENS PROFIL – FREDRIK ANDERSSON

I Arvidsjaurs vita vidder, där vinterhjärtat pulserar starkast, finner vi Fredrik Andersson – en 34-årig skoterälskande, filmföretagande familjefar med en berättelse lika strålande som norrskenet. Han är inte bara en fingerfärdig grävmaskinist och hängiven pappa, utan också hjärtat bakom ett oväntat filmprojekt som rullat över de snöklädda sluttningarna och rakt in i skoterfanatikers filmduk världen över. Luta dig tillbaka och låt oss glida genom Fredrik Anderssons fascinerande värld, där familj, film och fritidsintressen smälter samman i ett gnistrande vintervackert landskap.

Fredrik, berätta för våra läsare om dig och din frostiga familj?

Här i det snöbetäckta Arvidsjaur, långt norrut i den nordiska kylan, bor jag, Fredrik, 34 vintrar ung, med min sambo Cilla och våra snögubbsbyggande busfrön, Eveline, 4, och Melker, 1. Till vardags kör jag grävmaskin och när tiden räcker till far jag till skogs… eller rättare sagt, till snöiga sluttningar vintertid!

Utom att forsa fram över fjället, vad sysslar Fredrik med när Ski-doo´n är parkerad?

Jodå, om jag inte flyger fram över snön med skotern så finner du mig antingen med fiskespö i hand, hjärtat fyllt av förhoppningar om den stora fångsten, eller kvalitetstid spenderas med familj och vänner – och finns det tid försöker jag ta mig till gymmet.

Din passion för skoterkörning är uppenbar, Fredrik. Vad fick dig att falla handlöst för denna vintersport?

Åh, min vän, det började med en ’kittykatt’ i barndomen och har spunnit iväg sedan dess! I vårt snöiga paradis här uppe är det bara för förföriskt att inte ge sig ut och leka i snön. Drivkraften? Ärligt talat, det är djävulskt roligt och gemenskapen med andra skoterentusiaster från världens alla hörn är verkligen något extra!

Om vi sedan vandrar in i filmens värld! Hur, Fredrik, blev du från skotertokig tonåring till internationell filmskapare med Northern Light Films?

En rätt hisnande resa, om jag får säga det själv! Det började som en simpel skoluppgift och transformeras till något oförväntat stort och fantastiskt! Några kompisar och jag, med en kärlek till slednecksfilmer, fick ihop det till en skoterfilm med låneutrustning från skolan och ‘Icebound’ var född! 

Efter en egen kamera och några års filmande, korsade våra vägar med Tim Marklund och Adam Thomelius från Piteå och UGR-projektet. Efter några svala år för båda våra projekt bestämde vi oss för att samla våra kreativa hjärnor och resurser och voilà, Northern Light Films föddes, mot alla odds, och blev en överraskande stor succé!

Vad sipprar i tankarna inför kommande skotersäsong?

Inga konkreta planer ännu. Men en spännande resa till magiska fjälltoppar i Europa eller Canada står högt på listan.!

Du är ambassadör och sponsrad av ett flertal varumärken, vilka jobbar du med idag? Hur blir man en sponsrad åkare?

Vi ville bara ha kul och dokumentera det på film, men med tiden växte intresset från sponsorer som Ski-Doo, Northgrade 4P, Latitude65 och AUTO-BLÅ i Lycksele bland andra. Att sticka ut, vara synlig och socialt aktiv är nyckeln till att bli upptäckt i dagens digitala värld!

Innan vi tar adjö, Fredrik, ge oss tre snabba svar: 

Mäktigaste skoterminnet?”

Andreas och Adam som flippade turtlegap i Kanada med mig filmande. Absolut en hisnande stund! Undertecknad var även med vid detta tillfälle bakom kameran och detta var helt klart något över det vanliga.

Och hur bevarar vi hållbar skoteråkning i Sverige?

Följ lagar, samarbeta med markägare och undvik att åka på skogsplanteringar – respekt för naturen är nyckeln!

Sist men inte minst, vad är ditt nästa stora mål inom skoteråkningen?

Hålla skoterglädjen vid liv och fortsätta bygga band med likasinnade själar i snö!

FÖLJ Fredrik Andersson AKA Speeeedygonzales på Instagram

Läs fler Reportage

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen