Kontakta oss

Reportage

MÅNADENS PROFIL – MIKAELA GRÖNLUND

Månadens profil hittar vi i Västerbottens inland där naturen är en stor del av mångas fritid och fjällen ligger tätt omkring oss. Här hittar vi inte bara grym skoterkörning, utan även grymma förare! En av dem får vi nu lära känna lite bättre och höra om hur hon började sitt skoterintresse tidigt i livet, ett intresse som med åren växt och utvecklats. Vi pratar om ingen mindre än Mikaela Grönlund!

För de som vill veta lite mer om personen bakom hjälmen, berätta om dig själv! 

Mitt namn är Mikaela Grönlund, 21 år, född och uppvuxen i en by utanför Vilhelmina. Bor fortfarande kvar i kommunen då det är nära till både skoterkörning och fjällen. Att ha närheten till naturen är något som jag värdesätter högt. Jag jobbar som säsongsarbetare inom asfaltsbeläggning och vintertid tillbringar jag större delen med skoterkörning.

Foto: Tobias Isaksson

Som vi kan se på din instagram är det mycket skoteråkning vintertid men vad sysselsätter du dig med när du inte sitter på skotern? 

Min lediga tid tillbringar jag mestadels med familjen, vännerna eller i naturen. Jag gillar äventyr och att testa nya saker, därför försöker jag hinna med så mycket roligt som möjligt då jag är ledig. Allt med motorer ligger nära hjärtat så därför blir det mycket cross, jetski och vattenskoter under sommaren. Förutom motorintresset gillar jag träning och fjällvandring.

Att vara ute i naturen ger mig extra energi samtidigt som det är mycket rogivande. Längtan sommartid efter skoterkörning har gjort att jag provat på watercross och ställt upp enstaka tävlingar. Det var en grym frihetskänsla första gången jag var ute på vatten med en skoter. Det är otroligt roligt och något som jag gärna skulle vilja prova på fler gånger. Under hösten jagar jag en hel del. Jakt är ett stort intresse inom familjen vilket har gjort det till en naturlig del även för mig. Fotografera, filma och redigera filmer är något som jag tycker är oerhört kul samtidigt som jag får bevara härliga minnen med familj och vänner.

Hur kom du in på skoterkörning och vad är det som gjort att du fortsatt och utvecklats som förare? 

Min familj har ett brinnande intresse för skoterkörning så jag har kört skoter mer eller mindre i hela mitt liv. Min storebror har kört skotercross flera år. Ett intresse började växa fram och jag fick möjligheten att prova hans maskin några gånger. Fastnade direkt och med hjälp av samma team som min bror var med i, Team Daleng, började även jag att tävla i skotercross. Efter något år ställde vi i teamet även upp i backe- samt hillclimb-tävlingar. Det var en härlig sammanhållning i teamet och vi hade riktigt kul på alla race vi var på. Idag har jag slutat med skotercrossen men tävlar fortfarande i Hillclimb-tävlingar som arrangeras runt om. Friåkning har alltid varit ett stort intresse inom familjen så det blir många helger tillsammans ute i terrängen. Vi har anordnat skoterevent med fokus på att lära ut tekniken inom lössnökörning, vi kallar oss för Eir Of Sweden. Våra nära vänner från Team Daleng har varit delaktiga på våra event i många år. Eir eventen har fått mycket positiv feedback vilket vi både är glada och stolta över. Det är oerhört kul att se tjejerna utvecklas och ta nya steg i sin friåkning.

Vad skulle du vilja ge för tips till andra tjejer som vill börja eller som redan kör men vill utvecklas inom skoteråkning? 

Mitt tips är att våga fråga de som har kört några år och har kunskapen, gärna då tjejer. Det kan skilja mycket från hur killar och tjejer uppfattar friåkningen och vad som gör en osäker. Våga göra misstag, det är ett led i din utveckling. Alla gör misstag, skillnaden är att lära sig av dem. Utmana dig själv och stanna inte kvar i din comfortzone. Kör gärna med bättre åkare för att både se, få hjälp och trix på vägen men viktigast av allt ha roligt!

Foto: Hans Wärdell

På din instagram ser vi dig i sprakande färger från Klim och ofta skidorna i vädret på din Polaris, hur ser samarbetet med dem ut? 

Jag har kört Polaris i hela mitt liv både inom skotercrossen och i friåkningen. Sedan några år tillbaka har jag haft ett gott samarbete med Polaris försäljaren i Vilhelmina som ambassadör för Vilhelmina Motorcenter där jag inhandlar all utrustning och tillbehör till min maskin. 2021 var mitt första år som Factory Rider för Polaris Scandinavia och jag är otroligt tacksam för att jag fick chansen att representera dem då jag trivs som handen i handsken bakom styret på en Polaris. Ett märke som jag är stolt över att få marknadsföra. Är så grymt nöjd med min nuvarande skoter som är en Polaris 9R Khaos Slash 146”. Det är en helt galet lekfull och kvick maskin med ett härligt bottenvrid som gör lössnöåkningen ännu roligare. I år kommer vi på Eir Of Sweden att gästa Polaris Riders Club på några av deras träffar. Det känns riktigt roligt och vi ser fram emot att få köra och träffa likasinnade tjejer.

Foto: Falkenssons Production

Min första vinter med Klim var då jag körde skotercross för Team Daleng och sedan dess har jag kört med Klim inom friåkning, tävling och i andra friluftsintressen. Det jag fastnade för var hållbarheten men även att de alltid håller mig torr, en viktig del när man är ute och kör. Färgkombinationerna är självklart också något som jag gillar.

Jag har även ett samarbete med Gold Graphics och ända sedan mitt första dekalkit som satt på min skotercrossmaskin har jag varit extremt nöjd, de lyckas alltid få till kitten precis som jag vill ha dem och kvaliteten är alltid på topp, även i år kommer min skoter prydas av deras kitt.

Vi rundar av med tre snabba frågor!

Har du några speciella mål eller ambitioner för denna säsong?

Mitt mål för denna säsong är att nöta vidare på teknik och olika trix. Köra så mycket som det bara går, träffa nya människor med samma intresse. Njuta av vintern tillsammans med familj och vänner ute i snön.

Kan du berätta om ett skoterminne du sent kommer glömma?

Ett minne jag sent kommer att glömma är när vi i Team Daleng hade avslutat säsongen i Kåbdalis med en backtävling och sen åkte vi alla vidare upp till Riksgränsen för en veckas skoteråkning. Det var en magisk vecka med vädret på vår sida, vi har alltid lika kul tillsammans bakom styret, både på tävlingar som ute i skogen.

Vad anser du är det viktigaste att tänka på när man ska ge sig ut och köra skoter?

Jag anser att det är oerhört viktigt att inte åka ut själv. Än om man anser sig vara en duktig förare så kan allt hända. Gå igenom maskinen innan du åker iväg, ha med dig första hjälpen förband, extra handskar/kläder, skydd, lavinutrustning. Lär dig samt kontrollera att allt är i sin ordning. Ha koll på förbudsområden och respektera både människor och djur som vistas ute i terrängen. Friåkning är en mycket social och rolig hobby där det är viktigt att vi visar hänsyn och tar ansvar för naturen och omgivningen.

Glöm inte att prenumerera på Sledtrax Nyhetsbrev med chansen att vinna massvis med nya produkter varje månad

Följ Mikaela Grönlund på instagram

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen