Kontakta oss

Reportage

MÅNADENS PROFIL – OSKAR NORUM

Sledtrax har denna månad tagit tempen på ingen mindre än Oskar Norum. Hans karriär har gått från klarhet till klarhet. För tillfället är han i USA, redo att göra ytterligare en säsong på andra sidan Atlanten. En stor dröm som slagit in för honom och trots hans ringa ålder är meritlistan lång. Häng med då vi lärde känna Oskar lite närmare.

Berätta lite om dig själv Oskar Norum: Vart du är född och uppvuxen, och hur gammal är du?

Jag är född och uppvuxen i en by som heter Önskanäs och ligger just utanför Bjurholm. På sommarhalvåret jobbar jag inom asfalteringen för Svevia, vilket jag gjort sedan sommaren 2014. Under vintern har jag arbetat med varierande jobb i mån av tid. För skoterracingen har alltid kommit i första hand. Jag är född -93 så 28 år ung, för tillfället är jag singel.

När var första kontakten med en skoter? Vad var det som gjorde att du fastnade för just skoterkörning?

Min första kontakt med skoter var med morfar. Jag brukade följa med när han körde hem vinterveden. Samma vid fiske, då följde jag gladeligen med på färden. Det var så jag fastnade för skoterkörning.

Vad fick dig att få upp ögonen för att tävla?

Det var min styvfar som styrde mig in på racingen. Han har själv tävlat i Enduro. Han jobbade i en skidanläggning där det fanns en bana i anslutning.  

När började du tävla?

Första säsongen som tävlande var 2006. Tyvärr så vart den säsongen inte allt för lång då jag bröt fotleden på snowboard i skidbacken.

Vad var det som fick dig att börja tävla i USA?

Det har alltid varit en dröm som övergått till ett mål, och till sist verklighet, när jag började få upp ögonen för att sporten är så mycket större där borta. Så man har hela tiden siktat på att ta sig till USA och tävla där.

Hur har du lyckats ta dig dit du är i dag, vad är det som är hemligheten?

Vet inte om det finns nån speciell hemlighet men jag har verkligen brunnit för det jag gjort och hela tiden haft familj och vänner som stöttat mig till 100 procent i det jag har gjort. Så det har varit en fantastiskt resa. Och utan deras hjälp skulle det aldrig gått.

Hur pass mycket tränar du för att stå pall och är kosten strikt, eller är det skrovmål mellan racen?

Det blir mycket fysträning. varierad konditionsträning, rullskidor, cykling, löpning och en del motorcross. Men även mycket tid i gymmet för att kroppen ska hålla ihop. Och en hel del asfaltsskottande sommartid haha.

Sen tänker man på vad man äter också. Det gäller att få i sig rätt saker om man ska orka en hel racehelg. De blir inget rött kött innan en racehelg.

Fritidssysselsättning/ar?

Vinterhalvåret blir det skoter till hundra procent men jag gillar att vara aktiv så allt med motor och fart är skoj. Sen umgås jag gärna med mina vänner och familj. Träningen är en stor del av min fritidssyssla. 

Kan du avslöja något om kommande vinter och upptåg?

Det är inga större nyheter den kommande vintern. Jag fortsätter med Hentges racing och Polaris. Vi har fått en ny teamkamrat, Kenny Mandryk. Pro lite. Men annars hoppas jag på en skadefri säsong och att man kan komma hem till Sverige och köra lite friåkning då jag missade det i våras när jag skadade mig sista racet.

Vilka sponsorer jobbar du med?

Mitt Team Hentges Racing, Fxr, Polaris och Monster Energy 

Vi avrundar intervjun med tre snabba frågor :

Bästa skoterminnet ?

Första  vinsten i Isoc snocross Eagle river. Det va en obeskrivlig känsla!

På andra plats måste jag säga flippen i riksgränsen 2020, det är ett fantastiskt minne också. Det är någonting man alltid velat göra.

Värsta skoterminnet ?

Mitt värsta skoterminne är från i våras då jag blev landad på under ett race. En kille som jag kom ikapp och skulle varva hoppade inte så långt som jag förväntade mig, så jag fick bromsa. Det slutade med att killen bakom mig landade på mig så jag bröt både skulderblad och fotled. Rehaben har varit lång men nu siktar jag för fullt mot vinst! 

Hur ser vi till att skoterkörningen i Sverige förblir hållbar även i framtiden ?

Sunt förnuft, sen gäller det ju att visa respekt för regler och varandra.

Läs fler REPORTAGE

Följ Oskar Norum på instagram

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen