Kontakta oss

Reportage

MÅNADENS PROFIL – RAMONA JOHANSEN

Ramona Johansen är tjejen som gör både Norsk och Svensk vildmark till en del av hennes fartfyllda liv. Oavsett om det är med eller utan motor kan man se henne utöva en rad aktiviteter som garanterat ger maximalt med adrenalin. Nu ska vi få veta lite mer om Ramona som man ofta kan se på bilder högt upp i luften med en skoter ovanför en hängdriva i fjällvärlden.

FOTO: Alvilde Abelsen

Berätta lite mer om dig själv och vem är Ramona Johansen?

Jag heter Ramona Johansen, bor i Alta och jag kommer nog inte att flytta. Jag trivs med andra ord! Annars skulle jag som person beskriva mig själv som aktiv, äventyrlig, hemkär, men samtidigt reser jag gärna runt och har alltid en törst efter nya upplevelser.

FOTO: Alvilde Abelsen

Jag tycker att det är svårt att beskriva sig själv med egna ord. Därför har jag fått några små uttalanden från mina vänner, både positiva och negativa. Här har vi några: lösningsorienterad, inte rädd för att prova oavsett utfall, adrenalinjunkie (av de äldre), inte ocd-vänlig (kan ibland vara kaotisk att ha på resa), vimsig, energifull, utåtriktad, envis, spontan (ibland), kreativ och någon som annars låter livet rulla på. Som kommentar till detta kan jag säga att jag känner igen mig i de flesta påståenden.

FOTO: Alvilde Abelsen

När vi ser dig på sociala medier som Instagram och Tiktok så ser man väldigt mycket aktion med bland annat snöskotrar och vattenskotrar. Vad är det som gör att du fastnat för dessa powersport-fordon?
Hela mig och min historia, Kan dela upp detta i två delar. Del ett min uppväxt och del två är min sambo.

Så till del ett. Sedan barndomen:

Jag växte upp på en liten ort där majoriteten av människorna var killar/män, vilket har format mig mycket som person och mina intressen. Värt att nämna, jag har också två bröder som jag har spenderat mycket tid med. Så när jag växte upp hade jag och mina bröder tillgång till en trött Yamaha ET250 som vi ibland hade problem med att dela på, för att vi tyckte det var så kul att köra. Därför säger det sig själv vad vi använde vår fritid till under vintern. Vintern var en höjdpunkt.

FOTO: Alvilde Abelsen

Vi var därför bra på att utnyttja naturen för vår tristess. Om vi ​​satt inne i huset och hade tråkigt blev vi utjagade av våra föräldrar och blev därmed utlämnade åt vår egen fantasi. Minnen av detta dyker upp i skrivande stund över alla konstiga scenarier vi kom på. Det är därför, och sedan dess, som jag alltid har gillat att när min fot kliver utanför ytterdörren då känns det som att du har världen framför dina fötter. Allt vi kunde göra ute med maskinen tog bort bekymmer, rastlöshet, väntan och allt som gjorde det svårt att leva på en plats utanför samhället.

FOTO: Alvilde Abelsen

Så till del 2. min sambo. Min sambo vägrade ha mig som en “säck potatis” bakom sig på skotern. Jag accepterade detta och vi kom överens om att jag skulle få köra ensam och självständigt på en annan skoter. Sedan dess har det bara hänt. Med dagens skoterteknologi var inget omöjligt och körupplevelsen var något helt annat! Jag var hooked och har inte varit en säck potatis sedan dess, idag vägrar jag köra två på en skoter själv och förstår väl varför han inte ville detta.

Sedan detta har jag bara behövt hänga med i gänget och framstegen har sedan dess bara tagit fart. I utvecklingsprocessen, när jag kämpade och körde fast, blev jag så att säga utlämnad åt mig själv och tvingades lösa utmaningarna själv. Envis och bestämd som jag är var det inget alternativ att ge upp. Jag var tvungen att klara det här och i många fall blev jag arg när någon var vänlig nog att erbjuda mig hjälp. Jag skulle klara det här själv.

FOTO: Alvilde Abelsen

Så för mig är det helt logiskt varför jag är så uppslukad av detta. Jag älskar att vara ute och jag älskar att köra. Pusha gränser, att kunna bemästra något, känslan av frihet och frånkoppling av vardag både på land och vatten. Mycket tack vare den miljö jag fortfarande lever i och växte upp i.

FOTO: Alvilde Abelsen


När du sitter på en snöskoter ser vi en hel del filmer och bilder där du är högt upp i luften med olika typer av hopp. Har du några drömmar eller mål inför denna säsong?

Mina mål är att utnyttja den lediga tiden jag har maximalt. Jag gillar inte att sitta inne när jag ser att vädret är bra och att det kan potentiellt bli en fantastisk dag i bergen eller vid sjön. Det gör mig sjuk inombords. Om detta händer ringer jag alla jag känner i panik för att hitta en eller flera personer jag kan åka på resa med. Om inte, tvingar jag folk med mig. Jag måste ut! Det går hårt utöver mina vänner, men jag får aldrig klagomål om detta. Annars har jag inte så många mål, målet är att komma ut och sedan ta det som det kommer.

FOTO: Alvilde Abelsen

Har du några andra intressen än snöskotrar och vattenskotrar?

Ja många! Älskar att gå ut och skapa kreativt innehåll, det kan vara vad som helst. Då använder jag min fpv-drönare, 360-kamera, telefon eller gopro. Jag älskar att återskapa mina erfarenheter och min egen uppfattning om vad jag gör genom att skapa kontent. För mig är det ett sätt att lagra minnen och det är alltid roligt att se tillbaka tillsammans med de som varit där. I övrigt använder jag min fritid till mountainbike, slalomåkning, kompisar, matlagning och styrketräning.

FOTO: Alvilde Abelsen

Förutom hårt slit och arbete, har du några sponsorer som hjälper dig? 

Från och med nu när det kommer till friåkning. Nej. Men jag har haft bra sponsorer över tid som har hjälpt mig och det är jag tacksam över.

FOTO: Alvilde Abelsen

Snöskoter har historiskt sett varit en mansdominerad sport, har du Ramona Johansen några tips till andra tjejer som är sugen på att börja köra?

Jag har fem tips som jag tror kan vara till hjälp.

1. Åk aldrig ensam. Både av säkerhetsskäl och för trivsel.

2. Komfort! Klä dig efter väder, ta med god mat och dryck. Att vara bekväm är en viktig faktor för både trivsel och prestation.

3. Ingen press. Känn dig inte pressad att prestera, ta saker i din egen takt när du vill.

4. Försök att kliva ur din komfortzon när du känner att du är redo. Kan vara till exempel att man tar en svårare väg än planerat som olika typer av terräng. På så sätt tränar du i teknik och hur man arbetar med maskinen. Jag har i alla fall lärt mig mycket av detta och det kan ge en enorm känsla av att man kan bemästra det mesta.

5. sista tipset som annars kan användas generellt i livet. Titta inte på hinder, men utvägar. Om du tittar på stenar eller träd och har fullt fokus på dem när du kör kommer du att träffa dem. Mitt råd är att inte titta på dem. Titta emellan och planera linjerna.

Glöm inte att prenumerera på Sledtrax Nyhetsbrev med chansen att vinna massvis med nya produkter varje månad

Läs fler MÅNADENS PROFIL

Kika in RAMONA JOHANSEN INSTAGRAM

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen