Kontakta oss

Reportage

POLARIS OUTLANDING PROJECT – EPISKT ÄVENTYR PÅ ISLAND

Ett team från hela Europa bestående av Polaris-kvinnor har framgångsrikt genomfört Polaris Outlanding Project – en veckolång expedition 100% utomhus genom Islands karga vulkanlandskap – som ägde rum i september. Man har kunnat följa delar av denna resa på Polaris sociala medier, men i detta reportage får ni i detalj läsa om detta episka äventyr!

Om Polaris Outlanding Project

Med fokus på att bevisa att kvinnor också kan, representerade sex kvinnor från Frankrike, Tyskland, Spanien, Sverige och Storbritannien teamet. Alla med en gemensam passion för friluftsliv och äventyr. Men det här var inte bara en expedition för att visa upp styrkan hos Polaris side-by-side fordon i tuff terräng; det var också en chans att inspirera andra förare att anta liknande utmaningar I dessa typer av fordon, ge ett unikt perspektiv på äventyr och hur man ska klara det – och att uppmuntra andra kvinnliga förare som är redo att utforska nya äventyr. Efter månader av förberedelser gav sig teamet ut i Islands vildmark med bara sina fordon och sin campingutrustning – och alla återvände med otaliga minnen för livet.

Denna resa för livet ledde förarna ut från huvudstaden Reykjavik, förbi glaciärer, gejsrar och geotermiska pooler i öst till snöiga bergspass i norr för att sedan återvända söderut genom karga lavafält och långa sträckor med svart sand. Teamet manövrerade 1200 kilometer nästan uteslutande på icke-asfalterade vägar: Låga hastigheter, noggrant övervägd däckplacering och obruten koncentration var nyckeln till att rutterna navigerades säkert.

Förarna hade tre Polaris terrängfordon; Polaris General 1000 Deluxe ABS, Polaris Ranger 1000 Nordic Pro Edition och Polaris RZR XP 1000 – alla lämpade för olika uppgifter, användning och terräng, men alla tre övervinner alla naturliga hinder som Island kastade i deras väg.

Det ultimata side-by-side äventyrsfordonet – General – ledde projektet, speciellt utrustad med viktig campingutrustning inklusive ett CAMPWERK iKamper topptält, en Taubenreuther specialdesignad Multi-Rack förvaringslösning, XOBI utekök, Pro Armor® LED-bar och mycket mer. Gjord för att ta sig an stigarna med oöverträffad prestanda bevisade RZR sin styrka, kraft och kontroll över den tuffa terrängen på Island, och tog sig an varje stenblock och vattenpassage med lätthet och självförtroende, vilket gör även de tuffaste stigarna till en fröjd att köra. Polaris side-by-side arbetsfordon, Ranger, är en beprövad arbetshäst och dess egenskaper var ovärderlig på denna expedition. Inte bara kunde den frakta hela teamets utrustning på sitt lastflak, utan även dess värmare i hytten och bekväma säten var ett välkommet tillskott på denna resa.

Ankomst till Island

Teamet fick ett mycket varmt och hjärtligt välkomnande av ägarna på Stormur EHF i Reykjavik – Polaris officiella distributör på Island. För att påbörja projektet möttes laget av de tre utsökt förberedda fordonen hos återförsäljaren, redo att lastas fulla av campingutrustning och väsentligheter för att se dem genom kommande veckas äventyr på Island

Dag 1: 217 km

Turen började tufft och tekniskt genom Þingvellirs dal  – ett bra sätt att komma in i körrytmen. Inget besök på Island är komplett utan ett sedvanligt besök i Geysirs geotermiska område för att se den exploderande 30 meter höga Strokkur-gejsern, samt Gullfoss (som översätts till “Gyllene fallen”), ett av Islands mest älskade vattenfall som ligger i floden Hvítás dal. 217 km från startpunkten i Reykjavik anlände teamet till Hveravellir Lodge – en höglandsoas mitt på Island – redo för sin första campingnatt.

Dag 2: 200 km

Dag 2 var en vändpunkt för teamet, som nu inser att terrängen på Island inte liknar någon som de hade åkt över tidigare, och att Polaris-fordonen kan hantera allt med lätthet. Att inse att vägarna de hade kört är vanliga lagliga vägar på Island är lika överraskande som det är inspirerande; verkligen inget för fegisar, men i dessa terrängfordon kände teamet självförtroende. När man åkte långt upp norr på Island var bergspassen redan täckta av snö den här tiden på året, följt av vidsträckta, strömmande dalar omgivna av orörda vattenfall och slingrande stigar och vägar: Denna specifika rutt avslöjade den sanna skönheten i landsbygdens högland på Island.

Dag 3: 142 km

Eftersom teamet från Polaris Outlanding Project var på den nordligaste punkten av rutten stoppade inte ens morgonsolen den friska isländska brisen, men det gav några vackra vyer när laget körde längs den dramatiska kustlinjen och tog sig mot bergen. Efter ett kort depåstopp hos Stormurs nordligaste återförsäljare för en överraskningspizzafest, fortsatte teamet till den spektakulära 30 meter breda Goðafoss – “gudarnas vattenfall” – innan de nådde slutdestinationen: Mývatn. Det skulle ha varit oförskämt att inte ta ett dopp i Mývatns naturbad för att värma upp sig och njuta av de hälsosamma mineralerna medan man såg solen gå ner, innan en tidig natt för att vila upp sig.

Dag 4: 350 km

En mycket lång dag kräver en mycket tidig start. När morgonljuset bröt igenom dragkedjorna på deras tält tänkte teamet alla samma sak: solen hade anslutit sig till Outlanding-projektet – äntligen! På resans längsta etapp – en rutt från norr till söder på Island – körde kvinnorna i över 12 timmar utan några tecken på civilisation, med undantag för en loge som redan var vinterstängd. Det finns säkert många länder i världen där du kan köra så länge utan att se någon annan, men för sitt dramatiska vulkanlandskap med kraterliknande lavafält, mjuk svart sand och majestätiska berg som lurar i bakgrunden är Island verkligen unikt.

Dag 5: 143 kilometer

Dags att se vulkanerna på Island. Dag 5 var en kortare körning än teamet hade genomfört föregående dag, men det var lika vackert. Tekniska rutter ledde dem till Krakatindur, en 858 meter hög vulkan i det stora Nyjahraun-lavafältet, där de stannade för en lunchpicknick i dess skugga och stirrade på dess skrämmande skönhet.

Dag 6: 80 kilometer

Kvinnorna avslutade resan på topp – en kort rutt som tog dem genom ett antal grunda vattenpassager, vilket gav ett perfekt tillfälle att ge de dammiga fordonen en bra rengöring. Med sina blöta kängor och ansikten fulla av leenden tog de ett sista farväl till sina trogna och pålitliga Polaris-fordon som hade låtit dem se Islands underverk – även de svåråtkomliga.

Håll ögonen öppna för hela videon från denna extraordinära expedition.

Se mer om Polaris Outlanding Project resa på sociala medier:

Polaris Sverige – FB (Polaris Sweden) / IG (@polaris_scandinavia)

Polaris Internationella YouTube-kanal: @PolarisOffRoadInternational

Polaris Internationella TikTok kanal: @PolarisInternational

Läs fler REPORTAGE

Glöm inte att prenumerera på Sledtrax Nyhetsbrev med chansen att vinna massvis med nya produkter varje månad.

Kontakta din lokala Polaris handlare:

NORRA SVERIGE:

UMEÅ TERRÄNG & MOTOR

MOTORHALLEN

KALIX MASKINER

MINAB

TIDY POWERSPORTS

SN MOTORSERVICE

BILHUSET I PITEÅ

YNGVESSONS MASKIN

HÄLLGRENS MOTOR

CAMP GAUTO

MELLERSTA SVERIGE:

BIRGERSSONS BENSIN

POWERSPORT CENTER

SALAB

TRACK & TRAIL

ABRIS SJÖ & SNÖ

STRANDBERGETS MOTOR

EFFEKT POWERSTORE

MOTORHUSET

PROENGINE

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen