Kontakta oss

Reportage

REVELSTOKE SERIES #2 – FÖRSÄSONGEN PÅ BOULDER MOUNTAIN LEVERERAR KUL ÅKNING!

Kan beskriva min första åkning i Revelstoke som riktigt kul, adrenalinpumpande och utmattande. Så vart börjar jag… Häng med så tar vi det från början!!!

Alarmet ringer 07:00, borde vara väldigt trött med tanke på att jag legat vaken halva natten i extas över vad morgondagen ska inbringa men inte idag. Slår snabbt av alarmet och stiger in i köket för morgonfika, fikar medan jag läser dagens lavinrapport från Avalanche Canada. Det är dags för årets första pudersvängar och jag och Miss.Z ska få bekänna färg, har träningen från hösten gett tillräckligt? Sitter tekniken från förra året? Sitter delarna rätt på skotern? (haha skoja) Är självförtroendet på plats för detta äventyr? Frågorna är många och svar ska jag få under dagen.

Planen för de första dagarna i Revelstoke är att försöka ta det lite lugnare än i vanliga fall för att köra in maskinen, lära känna området och terrängen, detta för att inte skrota vecka ett och dels av rena säkerhetsskäl. Försäsong i Revelstoke är inte som hemma där man har 3 dm snö och kör längs en skogsbilväg, utan här finns det risk för laviner då snön inte har satt sig ännu fast den redan ligger meterdjup på fjällen. Det finns likaså risker med öppna hål intill träd och ostabilt väder som kan dyka upp från ingenstans, dock ser dagens väder lovande ut. Har en GPS med mig där jag tänkt lägga in punkter för rolig åkning samt för att hitta tillbaka om jag skulle bli vilse. Området jag ska åka på idag är Boulder Mountain, enligt de lokala åkarna bjuder berget på allt från öppna kuperade kullar till mer brant åkning för hillclimbers (turbo hill)och bland den bästa tekniska åkningen vid trädgränsen.

Lastar snabbt på skotern på sledecket, att spänna fast går som en femöring med dessa superclamps, vrider nyckeln och låter powerstroke turbon vina medan jag springer in och hämtar den sista utrustningen. Efter 10 min körning anländer vi till en parkering vid fjällets fot, då snön inte ligger djup här nere tar jag mig genom en skogsbilväg uppför längs fjället för att kunna lasta av där det är körbart. Efter ca 4 km svänger jag in i en ficka och kliver ut. Snön, ca 3 dm ligger och glänser i solljuset. Inser snabbt att om endast 4 km och ca 600 m höjdskillnad är från barmark till snö så kommer det bli riktigt bra med snö högre upp. Pulsen stiger och euforin är på topp, slänger på mig monosuiten och drar i snöret och iväg det bär.

Söker mig upp bland tät granskog och hittar den första backen och testar lite skrååkning. Då snön är blöt fäster sig skotern lätt mot bergssidan. Pumpgasar mig över kanten, vilken fruktansvärt härlig känsla. Blir påmind över varför friåkning på skoter är mitt största intresse. Letar mig vidare, burkar över öppna ytor, testar en till brant med skrå åkning och lirar lite teknik bland träden. Jo tack, det mesta sitter kvar sen förra året. Puh!

GPS:en går riktigt varm, hittar ställe efter ställe där jag lägger in punkter för grym åkning. Allt från raviner till kuperad terräng och teknisk trädåkning mm. Inser snart att det kanske inte behövs för vart jag än åkte under hela dagen var snön okej och terrängen sjuk.

Kommer ned från fjället på eftermiddagen, har inte hunnit med lunch då jag prioriterat åkning 100%. Sätter mig vid bilen, tar en macka och sammanfattar min första dag. Jag kan nog säga att detta är bland den roligaste försäsongsåkning jag upplevt även fast snöförhållandena inte är de bästa än. Känner mig helt utmattad då dagens åkning skett på 2000 meters höjd och syrenivån är lägre. Boulder Mountain påminner mycket om den friåkning som Blåsjön/Jorm erbjuder när den är som bäst. Skillnaden är bara att här finns det oändligt med orörd terräng. Tanken slår mig att det endast är försäsong, mer snö kommer och jag börjar bli lite tveksam om 155 tummaren kommer räcka till. Detta får tiden utvisa. Startar bilen och åker ned mot Revelstoke med det störta leendet på läpparna. Fem månader till av detta, drömmen lever!!

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen