Kontakta oss

Reportage

REVELSTOKE SERIES #22 – ÅKNING I WHISTLER MED STORSLAGNA FJÄLLMASSIV OCH GLACIÄRGROTTOR

I sällskap av mina vänner åkte jag över helgen på en roadtrip till Whistler för att se vad denna skidort har att erbjuda oss skoteråkare. Storslagen alpinterräng, djupa glaciärgrottor och strålande sol är bara lite av vad denna kustpärla hade att erbjuda.

Whistler är Kanadas störta skidort och erbjuder oändligt med pister och liftsystem och med ett OS 2010 i sitt CV har staden vuxit sig mycket stark i fighten om skidturisternas pengar. Så frågan jag ställde mig direkt när vi startat den sju timmar långa roadtrippen var om Whistler har lika bra skoteråkning som skidåkning och i synnerhet om orten kan rå på ”Snowmobile capital of the world”, närmare bestämt Revelstoke.

Området som vi ska åka på heter Rutherford Creek och ligger mellan Whistler och Pemberton, enligt Alex, en av mina vänner härifrån, är detta bland de bästa områdena för skoteråkning runt Whistler. Efter 30 km av led i sockersnö öppnar vidderna upp sig och vi når alpine vid en höjdnivå om 1600m över havet till skillnad mot Revelstoke där alpine oftast inte nås fören runt 2000 meter.
Vi stannar till ett par minuter, diskuterar fram en plan och påbörjar sedan äventyret mot fjällmassiven.

Snön som upp till trädgränsen varit i sockerform ändrar snabbt karaktär när vi når alpine, anledningen till detta är att vi befinner oss på en glaciär som håller snön kyld av isen under. Även om det inte är mängder med puder så går det enkelt att få till sköna pudersvängar. Vi färdas genom ett antal bowls, meadows och längs fjällkammar. Vi skråkör, klättrar och burkar och Alex som tidigare bott i Whistler, guidar oss med perfekt precision vilket leder oss in till en Glaciärgrotta som är ca 60 meter djup. Med ett hål i marken som inte är större än ett par meter, har grottan lite av en skräckinjagande ingång, med andra ord inget jag skulle rekommendera för någon med klaustrofobi. Alex som besökt glaciärgrottan vid tidigare tillfälle tar täten och glider ned längs en rutschkana som bildats av snön runt ingången.

Pulsen stiger något när det blir min tur, av någon anledning blir man lite mer försiktig när man passerat 30 år, haha. Jag glider ändå ned och under mig öppnas något som känns som en helt annan värld, marken är täckt av snö och sand och ovan oss ett kristallblått istak.
Kameran plockas fram och massvis med bilder tas, vi plockar även fram drönare och får till ett par fräcka filmer.

Efter någon halvtimma i grottan beger vi oss vidare, vårt mål för dagen är Harrisson hut, en liten mysig fjällstuga långt in i Whistlers fjällmassiv. Med gasen tryckt mot styret färdas vi genom oändlig terräng. Vi leker runt längs fjällsidorna och hittar ett par mindre hopp som testas. Åkningen är än så länge väldigt enformig men absolut något som jag vet att jag skulle ha uppskattat mer om det inte vore för att jag varit i Revelstoke hela vintern och fått köra i den bästa terräng som denna planet har att erbjuda.

Vi glider in i ytterligare en bowl och vi befinner oss nu många mil bort från vart vi anlände i alpine, våra beräkningar om bensin visar sig vara mycket dåligt kalkylerade och vi blir tvungna att vända hemåt trots att vi precis nått ett nytt massiv, Andrew kör fram till kanten och vi alla frestas av det orörda pudret men eftersom att vi vill försäkra oss om att komma hela vägen hem nöjer jag mig med att ta fram kameran och knäppa av en bild.

Längs vägen tillbaka leks det ändå för fulla muggar, känns som att alla har samma tanke; ”vi ska ta oss hem men inte en enda droppe bensin behöver finnas kvar i tanken när vi kommit ned”.
Alex och jag klättrar upp längs en fjällsida och stannar till på toppen för att njuta av utsikten.

Så hur förhåller sig skoteråkningen i Whistler i jämförelse med Revelstoke? jag tänker inte skriva något längre utlägg om detta eftersom att jag endast upplevt två dagars åkning i Whistler mot de kanske hundra dagarna i Revelstoke. Men med utgångspunkt i den åkningen som jag ändå fått uppleva skulle jag välja Revelstoke framför Whistler tio gånger av tio. Detta eftersom att det finns mycket större variation på terrängen här i Revelstoke. Det fjällmassiv som Whistler är känt för finns likaså här i Revelstoke men har på toppen av detta också mer features/kupperad terräng och en mycket bättre skogsåkning. Dessutom finns det över tjugo olika områden att åka på inom en 5 mils radie i Revelstoke medan Whistler, så långt jag känner till, endast har ca fem olika områden att erbjuda.

Säsongen börjar snart närma sig sitt slut för mig men vi är inte där riktigt än, så häng med under ett par veckor till! nästa onsdag kommer ett reportage om ett gäng sköna norrlänningar som är här för att spela in sin film ”Northern Light Films” och jag ska hjälpa dem en del med filmning och visa de bästa områdena för RIKTIGT stora hopp, så missa inte detta!

Until then ride safe!

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen