Kontakta oss

Reportage

REVELSTOKE SERIES #23 – FILMNING MED NORTHERN LIGHT FILMS

Vårvintern har äntligen kommit till Revelstoke. I solsken på fjället har jag de senaste dagarna skottat hopp, fotograferat och filmat med drönare. Detta i sällskap med grabbarna från Northern Light Films. Hoppen och tricken grabbarna från Piteå kört här nere är det absolut största jag sett och något jag vill dela med mig av till alla er läsare, så häng med!

Northern Light Films är en av de största skoterfilmerna i Skandinavien. Jag har sedan en tid tillbaka varit i kontakt med Fredrik Andersson som producerar, för att visa dem lite av den åkning Revelstoke har att erbjuda samt för att hjälpa till med filmningen.
Med dagar både i Sicamous (Eagle pass) och i Revelstoke (Turtle Mtn) har de svenska åkarna Andreas Bergmark och Adam Thomelius verkligen imponerat på hur stor åkning ska se ut. Med otaliga tricks och backflips över stora hopp som tagit timmar att bygga så har båda två gjort varsitt “worlds first”, mer om detta längre ned.

Första dagen jag möter grabbarna ses vi på parkeringen nedanför ett cat-ski fjäll som precis öppnat upp för skoteråkare. Stämningen är på topp och efter lite små prat/planering lastar vi av skotrarna och spänner skydden för att sedan bege oss iväg. Är lite skeptisk när jag ser de skotrar Adam och Andreas köpt här nere, varsin RS600. Denna spekulation är något jag snabbt får ångra när jag ser dem åka iväg. Det krävs verkligen något extra om man ska ta sig med en 121 tum häromkring, men grabbarna visar omgående med några fullgas repor i sockersnön att om man är grym på att köra behövs inget längre. Ingen maskin jag personligen skulle köra här nere då korta maskiner i Revelstoke räknas som 155 tum.

Vi anländer upp till alpine i strålande sol, första hoppet börjar byggas och efter någon timma blir det action på en gång. Med kameror och drönare från alla vinklar backflippar Adam hoppet och sätter landningen klockrent. Fredrik sätter armarna i luften efter ett skönt första filmklipp från dagen. Nu är det igång, hopp efter hopp trickar både Adam och Andreas. Kamerorna går för fulla muggar och drönaren överhettas. Andreas visar med samma precision hur en backflip ska se ut och undertecknad är förmodligen mer nervös än grabbarna själva.

Dagen därpå spenderades återigen på Eagle Pass (Sicamous), här har Adam stora planer för dagen eftersom han ska försöka sig på att backflippa två hopp på rad efter varandra ute i backcountry. Något som ingen annan gjort tidigare. Hela dagen spenderas åt att bygga två perfekta hopp med ca 50 meters mellanrum, hoppen finjusteras och nervositeten stiger, med moln på himlen inväntar vi endast en solglimt för att Adam ska få sikt.

Precis innan solnedgången får Adam sin chans. Han ställer upp maskinen, taggar till och klämmer stumt inför första flippen, jag flyger drönaren vid detta tillfälle och har som första parkett till action. Han landar den första och fortsätter sen vidare mot det andra hoppet, återigen klämmer han stumt och får precis runt maskinen till landningen, ett glädjeskrik fullt av adrenalin hörs från Adam. Han gjorde det!!!!! Så sjukt imponerande.

Sista dagen med gänget tar jag med dem till Turtle Mtn nära Revelstoke för att visa dem massvis med områden här. B.la. har 509-filmer spelats in här. Det finns ett känt hopp kallat Turtle gap som figurerat i flertalet stora filmer. Jag har filmat när Jon Jean hoppat det och det speciella med detta är att du hoppar ut från en klippa med väldigt kort ansats, över en ravin och landar på en vinklad sida. Med en fallhöjd på ca 20 meter är detta ett av de största hoppen i trakterna. Talar lite med grabbarna om det hoppet dagen innan och Andreas får för sig att han ska pröva att backflippa det, någonting som ingen annan tidigare har gjort eller som Cody Borchers från 509 films sa; eller ens skulle få för sig att göra.. “Taking the sledding to the next level”
Vi börjar bygga ett flipphopp på klippväggen, ett par timmar senare står hoppet klart och kamerautrustningen påslagen. Hoppet filmas från alla möjliga vinklar och jag står nervöst och väntar med kameran i hand.

Efter lite lek av Andreas bränner han upp mot ansatsen, skriker till – “ÄR NI REDO?”, om VI är redo tänker jag… Sen ger vi alla honom ett ok tecken och sagt som gjort är Andreas på väg mot sin “worlds first”. Med burstmode på kameran fångar jag hela hoppet, han spinner maskinen för fullt i luften och får runt den, släpper gasen för att inte överrotera och landar betydligt längre ned än beräknat. Detta är den längsta och högsta flipp jag någonsin sett och Andreas är alldeles skakig efter hoppet av allt adrenalin. WOW.

Detta var några riktigt roliga dagar, annat kan man ju inte säga när man får hänga med några riktigt sköna norrlänningar som är bland de bästa i branschen, både på att köra skoter och filma. Ni kommer inte vilja missa deras action, till hösten släpps deras nästkommande film med detta material.

Nästa vecka är det säsongsfinal och min sista artikel för året, då kommer ett spännande reportage om Cody Borchersm åkare i 509, samt en sammanfattning från den dröm jag levt under denna säsong så missa inte!
Until then ride safe.

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen