Kontakta oss

Reportage

REVELSTOKE – TIPS FÖR ER SOM VILL TA ER TILL VÄRLDENS BÄSTA SKOTERÅKNING!

Snöbeklädda toppar på över 2000 meter, mängder av torrt fluffigt puder, där bergskedjorna Monashee och Selkirk möts. Hjärtat av skoteråkning och stället där alla ski-hippies vill vara. Vi talar naturligtvis om Revelstoke i BC Kanada. Vi på Sledtrax har precis fått uppleva detta ställe för 3 gången och i detta reportage ska ni få lite tips och trix när det kommer till att planera er egen drömresa till denna skoterpärla.

Revelstoke är utan tvekan det bästa stället att åka till om man vill ha djupt fluffigt puder och kuperad terräng men massa features. Det finns något för alla i Revelstoke. Allt från trädkörning i teknisk terräng till högalpin åkning med öppna vidder så långt ögat kan nå. Har man tur är även snön helt orörd vilket innebär mänger med ”White room” känsla. Undertecknad har varit på många platser utomlands och kört skoter men Revelstoke är helt klart det ställe jag rankar högst när det kommer till upplevelser och puderkörning. Inte att förglömma skidorten Revelstoke Mountain resort med Nordamerikas längta fallhöjd… Om man nu skulle blir trött på skoteråkning en dag. Nog pratat om all grym skoteråkning, bilder säger mer än 1000 ord. I detta reportage tänkte vi istället ge er tips hur man tar sig hit och hur man på så enkelt sätt som möjligt får sin drömresa att bli verklighet.

Så hur går det till? Vad ska man tänka på?

Till att börja med skulle vi rekommendera att man åker i grupp minst 2-4 personer, dels för säkerheten vid skoteråkning men också för smidigheten och ekonomin då man behöver hyra bil och gärna dela på ett boende. Det finns tre ställen man kan flyga till, Vancouver, Kelowna, eller Calgary i grannstaten Alberta.

Flygplatsen som vi rekommenderar att åka till är Kelowna vilket ger en kortare bilresa om ca 2h till Revelstoke. Dock innebär det en flygresa som är aningen dyrare än för övriga alternativ. Från Vancouver är det ca 7 h timmars bilfärd till Revelstoke och från Calgary, som vi flög till denna gång, är det ca 5 h timmar bilresa. Att sedan hitta till Revelstoke är väldigt enkelt, vägen som man tar är ”Highway 1” från alla dessa ställen och den går österut från Vancouver genom Kelowna – Kamloops och upp till Revelstoke, vidare genom Golden, Banff till Calgary. Det görs ofta lavinsprängningar och underhållsarbeten längs dessa vägar dessutom nu för några veckor sedan kom ett skyfall som resulterade i avstängda och trasiga vägar så att rekommendera är att kolla www.drivebc.ca innan för att se vilka vägar som är öppna. Flygbiljetter kostar ca 10-15.000kr ToR. Att hyra bil kostar ca 1000kr per dag. Enkel är att hyra bil av www.rentalcars.com och fråga om en fyrhjulsdriven bil modell större så får man oftast en säker stor bil, exempelvis en Suburban. Bensinpriset ligger idag på ca 11 kr/l i BC och ca 10 kr/l i Alberta. En trevlig detalj för oss från Skandinavien är att man i Kanada använder det metriska systemet i hyfsat stor utsträckning, Exempelvis visar bilarna km/h och liter, däremot pratar man aldrig om ”svenska mil” alltså 10 km utan enbart i kilometer, säger du miles i Kanada räknar dom det som US miles alltså 1,6 km, vilket gör en förvirrad om man frågar någon lokalbo om väganvisningar.

För att komma in i landet?

Svaret på denna fråga är att man måste hålla koll innan avfärden då villkoren för att komma in i landet kan ändras beroende på pandemins utveckling, officiell information hittar man på www.canada.ca. I skrivande stund är det absolut enklast att både resa till Kanada samt vistas där om man är vaccinerad mot Covid-19. Är man detta undgår man karantänstid vid ankomst men det krävs ändå att man uppvisar ett negativt resultat från ett PCR test som är gjort maximalt 72 h före avresa. Även ETA visum krävs, vilket tar ca 10 min att fixa online och kosta 7 CAD. Man måste även fylla i en app som heter Arrive Canada med sammanställande information om sin resplan.

Hur länge ska man vara borta då?

Det är helt valfritt, men är man enbart ute efter skoteråkning är förslagsvis 9-10 dagar bra och vi rekommenderar att man delar upp dagarna på följande sätt: Flyg dit samt transport till Revelstoke dag 1. komma in i jetlag dag 2 (9 h tidsskillnad) och skoteråkning dag 3-4-5. Dag 6 är lämplig att reservera för återhämtning och sedan ämna dag 7 och 8 till skoteråkning för att slutligen ta sig hem under dag 9. Alltså totalt 5 dagar skoter och då är man tillräckligt slut i kroppen. Detta är dock bara ett förslag utifrån vår erfarenhet och det går att lägga upp det helt enligt egna förutsättningar. Det är dock lämpligt med någon dags vila då man kör på ca 2000 meter och har där mindre syre vilket gör det tyngre för en ovan. Vill man göra lite mer utflykter som att exempelvis åka skidor någon dag, besöka varma källor eller se en NHL match på vägen hem i Vancouver eller Calgary rekommenderar vi ytterligare någon dag.

Hur gör man med boende och skoterhyra?

Vi rekommenderar Full speed rentals och Great Canadian Tours för snöskoteruthyrning. Hos dessa finns både Ski-doo och Polaris, Turbo och stock. 165” maskiner är att rekommendera om du inte vill sitta fast hela tiden. Uthyrningsfirmorna hyr även ut lavinutrustning som är ett måste, det vill säga spade, lavinsond, ryggsäck och lavinsändare. Guz som driver skoteruthyrning via bägge anläggningar har även superfina boenden vid Full speed rentals med tillgång direkt till skoterleden som tar er upp till Boulder Mountain, Frisby Ridge, och Turtle Mountain. Vi tycker detta boende är klockrent om man vill säkerställa en smidig resa. Dessa boenden tar 4 personer men det går att bo upp till 6 personer med om man lägger till extra sängar. Ledavgiften ligger på ca 200kr om dagen per person och det är oftast väldigt fina leder de ca 20 min upp till alpinområdena där pudret väntar. Är man en van friåkare och har läst på lite om körningen i området är det klockrent att hyra skoter via Full Speed Rentals. Är man däremot hyfsat ny eller vill ha med sig en guide för att ta en till grym åkning så rekomederar vi att man hyr både guide och skoter via Great Canadian Tours.

Boende hos Full Speed Rentals

Mat då?

Inne i Revelstoke finns massvis av härliga pubar och restauranger. Big Eddy´s , Emo´s, Zalas och Village Idiot är fyra bra ställen med skönt häng och riktigt bra mat. Det kostar ca 200kr att äta ute inkl. dryck, vilket är väldigt prisvärt.

Budget?

En resa till Revelstoke kostar ca 40.000 till 50.000kr beroende på hur man lägger upp planen och hur mycket man vill göra på plats. Om man är 4st som åker kan man räkna med följande kostnader per person:

Flyg ToR 12.000kr

Bilhyra 2.000kr

Skoterhyra 16.000kr

Boende 5.000kr

Bensin 5.000kr

Fickpengar 5.000kr

Viktiga länkar att hålla koll på:

Villkor för inresa www.canada.ca

ETA visum för Kanada

PCR Test

Arriva canada Appen.

www.drivebc.ca

Full Speed Rental Skoterhyra och Boende

Great Canadian Tours Skoterhyra och Guide

Rentalcars Bilhyra

Lavinprognoser för Kanada

Läs fler REPORTAGE

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen