Kontakta oss

Sledtrax testar

SCOTT GENIUS 950 – UTFÖR DOWNHILL BACKARNA

Med en mör kropp och sprudlande känsla lastas Scott genius 950 av från cykelstället, detta efter en adrenalinfylld helg i Åres bikepark. Mycket nya intryck och erfarenheter med tuffa tag, och denna trailcykel från Scott har fått visa upp sin potential i de branta stökiga downhillbackarna med hopp, drop och massa skoj!

Smalt och snirkligt eller brett och böljande? 

Redan när vi vaknar på morgonen förstår vi att detta blir en svettig dag, solen värmer genom fönstren och himlen lyser blått. Pirrig av förväntan att äntligen få sätta tänderna i downhill backarna tillsammans med Scott genius 950, den må vara robust och heldämpad men klarar den av de 1420 möh som åreskutan bjuder på? På kartan över backarna finns det något för de flesta, gröna, blå, röda och svarta leder. Breda maskinbyggda banor med stora hopp och böljande kurvor, smala snirkliga stigar, fyllda med sten, stubb, tighta kurvor och mer därtill!

Då var det dags! 

Jag vet inte hur men uppvärmningen blir i en något brant, kurvig, smal stig full av rötter och sten. Eftersom det är första åket för dagen känns det ringrostigt och de tighta kurvorna på de smala stigarna längs den branta sluttningen pirrar i magen. Cykeln känns dock trygg även fast jag själv känner mig vinglig. Det är som sagt varmt och soligt vilket gör banorna dammiga och en aning sliriga i den torra backen, i skogen där det är mer skugga och inte kruttorrt känns dock greppet bättre under de 29″ stora Maxxisdäcken.

Bra bett i bromsarna

Något annat som man inte vill tumma på är bromsarna, här är det brant, tight och stundtals en aning läskigt, men tryggheten i att kunna bromsa till och sakta in eller stanna på en blinkning är betryggande. De hydrauliska bromsarna från Shimano gör verkligen sitt jobb, ibland nästan för bra när man kraftigt nyper åt i all hast och kroppen fortsätter fram när cykeln står still.

Dämpningen, hur mycket klarar den? 

Denna Scott genius 950 är som sagt en cykel ur trailsegmentet och har inte de allra värsta dämparna man kan hitta på marknaden, men för en som mig fungerar de helt utmärkt även här i Åres bikepark! De klarar av de mindre hopp och dropp jag gör och känns mjuk, smidig och följsam, ska man hoppa stort och köra aggressivare kanske det krävs mer? Och på tal om smidig, vilken känsla det är att cykla med en lättare cykel. Denna som väger ca 15 kg känns väldigt nätt och ger en känsla av kontroll och reagerar lätt på input från dig som förare.

Vi tackar för oss och åker hemåt

Så för att sammanfatta en helg bakom styret i downhillbackarna på en Scott genius 950 så får den i mitt tycke helt klart godkänt! Med ordentligt nyp i bromsarna, bra dämpning, lätt och följsam cykel, ja då kan de inte annat än bli lyckat. Downhill är verkligen en riktigt rolig och fartfylld aktivitet under de månader snön inte ligger vit på backen. Har du inte testat så är det verkligen dags, nu!

Gillar ni kläderna i artikeln, titta in SCOTT

Läs några Sledtrax Testar

Kontakta din lokala Scott handlare:

SN MOTORSERVICE

E-SON MASKIN

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen