Kontakta oss

Trax impressions

SKI-DOO EXPEDITION XTREME 850 E-TEC EN FULLDOPAD ARBETSHÄST

Under min uppväxt var det vanligt att det fanns en ”utilitymaskin” kring de större gårdarna för att dra timmerdoningen och för arbete. Det var oftast samma maskin man kopplade pulkan bakom för att komma ut med familjen de finare dagarna. Vi kan väl lugnt påstå att just segmentet utility har fått en helt annan innebörd på senare år. Oftast är inte motorstyrkan ett problem då stötdämparegenskaperna är anpassade efter maskinen. I den här artikeln ska vi titta på en modell från Ski-doo som har fått rejält med resurser av både stötdämpare och motor, låt oss presentera 2022 års modell av Ski-doo Expedition Extreme 850 e-tec.

Extremen såg dagens första ljus för tre år sedan, det var en maskin som tog sin genre till nya höjder. Vi hade redan sett flera andra maskiner som blivit bestyckad med 800cc motorer men Ski-doo tog det till nästa nivå, en bredbandare med den välbeprövade 850 e-tec motorn och en uppsättning kralliga stötdämpare. När man läser specen för maskinen skvallrar det om att användningsområdena borde vara många.

Det var just precis det intrycket vi fick för tre år sedan och det består. Det här är en maskin du kan bjuda upp till dans både efter leden och ospårat. Då du har både låg och hög växel kommer du likt en klassik arbetsmaskin kunna dra tungt efter den vare sig du ska ut i skogen för att jobba eller packat den för en vecka på fjället. Förutsättningarna för att lasta med sig allt för mycket saker på skotern är stor då Lin-Q systemet har många alternativ att erbjuda, extremen har dessutom multiplattan från LinQ som får lastas med 57kg.

Det är lätt att förställa sig de tunga lassen som kan dras bakom en SKI-DOO EXPEDITION XTREME. Därför har man dessutom valt att ha en kylfläkt för att lättare hålla motor temperaturen i schack. 850 e-tec´n har styrkan med sina 165 vilda hästar och det är nog många som undrar om man verkligen behöver en så pass kraftig motor i en sådan här typ av maskin, det kanske inte behövs i alla moment men nog är det roligt med stort R i många.

”Den högpresterande sportarbetsskotern med kapacitet till att gå nästan var som helst.” Det är BRP´s egna ord om Expedition Extreme. Sticker man ut hakan på det sättet behövs rätt ingredienser för att få till ett lyckat koncept. Nu har vi tyvärr inte hunnit testa 2022 modell av denna maskin men vi har kört föregående års modell och där kan vi understryka BRP egna ord. En imponerande bjässe! Till 2022 är det bara småjusteringar och färgen som skiljer sig.

Vi måste ge utvecklingsavdelningen på BRP en applåd, deras egen beskrivning stämmer väl in på maskinen. SKI-DOO EXPEDITION XTREME är en riktigt busig bredbandare som är lättkörd och tar sig fram bra både på flacken och uppför, den inbjuder såväl till lek som arbete. Mina tankar går direkt till de roliga långa fjällturer då man alltid har med sig massvis med packning. Till den svängarna hade jag gärna kört denna maskin, och jaa. Även på en och annan sväng bara för att busa också!

Försäkra din snöskoter via SVEDEA

Läs fler TRAX IMPRESIONS

Kontakta din lokala Ski-doo handlare:

TORDS MOTORSERVICE

AUTO-BLÅ

OKTAN SVERIGE AB

LINDROTHS MOTORCENTER

E-SON MASKIN

     

Fortsätt läs

Mer i Trax impressions

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen