Kontakta oss

Reportage

ÄLGJAKTSPREMIÄR MED RÅNDALENS VVO

Nu är årets höjdpunkt kommen för stora delar av den norra halvan av Sverige. Det vankas jakt på skogens konung, i och med det håller företag stängt, jakthandlarna får slut på ammunition och stugorna i många mindre byar nära de stora vidder av vildmark fylls till bredden av entusiastiska jägare. Det diskuteras idéer ritas på kartor och planeras. Allt för att försöka få till en såpass lyckad och säker jakt på älgen. Vi på Sledtrax spenderade årets premiär hos Råndalens VVO. Det skulle visa sig bli en mycket lyckad dag. Häng med!!

Anländer pass med Polaris Scrambler 1000

Det är verkligen något speciellt med jakt, framförallt älgjakten. Förberedelser inför älgjakten i mindre byar pågår i månader! Allt ska vara i topptrim, hundar ska tränas, bössor ska putsas och jaktområdet ska spanas av efter älg, bara för att nämna något. Dagen innan är som att tiden står stilla, minuter känns som timmar, timmar känns som dagar, kan det vara längtan? Längtan att få gå ut till skogs, sitta och filosofera och drömma sig bort om storoxen? Att se i syne är en vanlig åkomma hos oss passkyttar. Fantasin är det ända som skiljer verkligheten mot drömmen. Att drömma om den där ”once in a lifetime 20 taggar +” det är vi bra på, i alla fall undertecknad. Vissa drömmar bli sanna andra inte. Låt oss nu ta reda på det.

Vi anländer vårt pass med vår 4-hjuliga vän Scrambler-1000  från Polaris. Smygandes upp i tornet börjar pulsen stiga och adrenalinet pumpa, nu är det jakt på riktigt och drömmen om storoxen kan när som helst slå in. Här gäller det att sitta still och vara tyst, påpälsad med 15 lager kläder som en köttbulle är rörligheten kanske inte den bästa, men är det något jag hatar så är det att frysa. Dem första kyliga morgontimmarna svischar förbi utan nån vidare action. Men så…

Ett par skall ekar ut genom dalgången och det känns inte alltför långt bort. Jag kvicknar till och greppar handen om bössan. Nu stiger pulsen igen, tänk om…. Drömmen om storoxen svischar förbi. Skallen fortsätter och efter några minuter hörs tre snabba smällar. Det kommuniceras på radion efter någon minut att Krister Kraft skjutit en fin tjur. Drömmar kan man ha, och för vissa blir dem verklighet. Nyfiken som undertecknad är skickas ett sms till skytten Krister där jag frågar om jag får följa och hämta oxen. Ett meddelande skickas tillbaka med tummen upp. Senare under eftermiddagen efter avslutad jakt möts vi på bygdegården lastar en dragare på vår Polaris Scrambler och beger oss ut mot området.

Krister Kraft med sin 14-taggare
Krister Kraft med älgen påväg ur skogen
Polaris Scrambler 1000 gör jobbet enkelt

Krister berättar att älgen tvärade över ett hygge först när han fick syn på den. Lite långt håll för att skjuta där och kylig som Krister är väntade han in tjuren längs kanten på tallskogen där skjutavstånd är okej. Sen var det öppet mål, tre skott och fina träffar skapade ett kort lidande samtidigt som en stor dröm slog in. 14 taggar på fina 278 kilo kunde därmed räknas som 2021 års första älg för Råndalens VVO. När vi senare lastat klart och kör ned älgen för slakt på byn visar det sig att Lars Olofsson också fällt en kviga. Två älgar och en fin premiärdag för Råndalens jaktlag. Även om inte jag fick skjuta denna gång så lever drömmen vidare. Under hösten ska undertecknad försöka igen och om hur det går får ni läsa om längre fram förhoppningvis något ni inte vill missa.

Se vårt filmatiserade test på POLARIS SPORTSMAN 570

Försäkra din ATV via Svedea

Kontakta din lokala Polaris handlare:

SN MOTORSERVICE

MOTORHUSET

PROENGINE

CAMP GAUTO

TIDY POWERSPORTS

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen