Kontakta oss

Trax impressions

ARCTIC CAT NORSEMAN 8000 X – EN VILD ARBETARE

Koppla familjepulkan en solig vårdag för att längs leden ta dig till den där mysiga grillplatsen. Byt ut familjepulkan mot packkälken för att köra till det bästa fiskevattnet inför en dag vid pimpelhålet eller vik ut på en myr och dra några härliga puderrepor.
Arctic Cat Norseman X 8000 ES är en mycket mångsidig och underhållande maskin som redan förra året gjorde entré med en 600: a motor.

Till denna säsong har maskinen fått sig några uppfriskande uppdateringar, den grymma 800: a motorn är en av dessa. Denna allätare fick vi på Sledtrax möjlighet att utvärdera i bästa möjliga snöförhållande i West Yellowstone under Snowshoot i våras.

Hur fungerade denna mångsidiga maskin och levde den upp till förväntningarna? Det ska vi gå igenom nu!

Tar vi en snabb blick på maskinen observerar vi att de gjort några uppdateringar. Nytt för i år är bland annat reglagen på styret som ska vara mer lättillgängliga under körning. Via reglagen styr man de två digitala displayerna där du enkelt ser den information du behöver så som avgastemp, hastighet med mera. Totalt bjuder den på 14 olika avläsningslägen.

Sneglar vi lite längre till vänster finner vi ett nätt och smidigt bromshandtag som upplevs väldigt lätt åtkomligt. Något som är väl värt att nämna är lastningsmöjligheterna den ger på tunneln där du finner ett lasträcke. Perfekt när det är dags att utforska skog och mark och behöver utrymmet för den där extraväskan till all packning och tillbehör som ska med på färden.

 

Tändningen på, ett enkelt tryck på knappen och motorn är igång. Luften fylls av 2-taktsdoft, en doft som säkerligen värmer alla 2-taktsälskares hjärtan lite extra. Det som precis mullrat igång är inget mindre än Arctic Cats C-tec2 800 motor som bjuder på cirka 160 HK under huven. Dessa hästar sätter vi genast på prov när vi pressar längs de breda lederna som stegvis leder oss upp till de lite mer snöberikade områdena.

Längs leden beter sig denna allätare bra men inte i klass med de riktigt utpräglade ledmaskinerna, vilket inte är speciellt underligt när denna maskin är utrustad med skidor och en matta med kammar som riktar in sig mer mot lössnösegmentet.

Komfortmässigt känns den väldigt bekväm när vi tar oss fram längs leden och motorn är grym, man glömmer lätt bort att det är en arbetsmaskin man kör. Den har också på en bra förarmiljö där den 14” höga rutan skyddar fint mot vinddraget när vi susar fram. 

Vi kommer upp mot högre höjder och snön blir djupare. Nu är det dags att vika av leden för att se vad den går för i det lite djupare föret. Power Clawmattan med hela 57mm kammar och en längd på 154” gör att denna crossovermaskin onekligen tar sig fram på ett fint sätt.

Likaså när vi talar om ProUte Skidorna. De är tillverkade med en utformning där de är 10” framtill och 8”baktill, detta för att de lättare ska kliva upp på snön och på så sätt förbättra bärigheten i pudret avsevärt.

Maskinen bjuder inte upp till något oväntat utan beter sig väldigt förutsägbart. Vi tar ut svängarna och tar oss an några branter och lite mer pudersurf i West Yellowstones vinterlandskap. Trots att maskinen är grym i pudret kan man ibland råka ut för knivga situationer eller kanske man säger en ”dålig” parkering.

Här har Arctic Cat Norseman en livlina, nämligen en ledad bakdel. Den bakre delen i boggin som är ledad gör att du som förare lättare kan backa dig ur en eventuell fastkörning som lätt kan uppstå.
Det finns även möjlighet att låsa fast den rörliga delen på boggin om man vill dra tunga lass med maximalt grepp.

Här har vi en maskin som definitivt andas mångsidighet. Den förenar nytta med nöje och täcker upp de flesta användningsområden. Helt klart en stark kandidat i Crossoversegmentet och väl värd att slänga en extra glimt på.

 

Fortsätt läs

Mer i Trax impressions

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen