Kontakta oss

Trax impressions

M 8000 MOUNTAIN CAT ALPHA ONE – 2019 ÅRS HÄFTIGASTE KONCEPT!

Arctic Cat Mountain Cat Alpha One 154″ är nästa nyhet som står i rampljuset redo att visa vad den går för. Nyfikenheten på Alphan har varit enormt stor ända sedan Arctic Cat lättade på skynket för denna maskin. Det är utan tvekan Thief River Falls största och mest spännande nyhet inför 2019. Den unika enkelskenan i boggien, en så kallad Monorail, har verkligen lockat fram stor nyfikenhet hos oss på Sledtrax och säkerligen hos många andra. Hur är den då att köra? Här kommer våra första intryck.

Till 2019 har Arctic Cat valt att köra på det trygga och stannat kvar i Ascenderchassit och 800 C-tec 2 motorn på nyheten Alpha One. Samtidigt har de tagit det största och det mest revolutionerande klivet inom skoterindustrin inför nästa säsong.
De har nämligen valt att lägga de traditionella boggieskenorna på hyllan och istället valt att köra på en skena, en så kallad monorail.

Detta för att få maximalt grepp, stabilitet vid skråkörning och en lätthanterad och smidig maskin. Det är inget som går obemärkt förbi när man hanterar den här katten vid backcountryåkning.

När det var dags att bege sig upp i klippiga bergen väntade först en hel del ledåkning, det kändes lite gruvsamt då det är en renodlad lössnömaskin, men alphans QS3 Fox stötdämpare klarar resan med bravur. Och trots den enkla boggieskenan så gick den förvånansvärt stabilt efter leden.
Nu är det verkligen ingen ledmaskin men den fungerar näst intill lika bra som övriga mountainmaskiner. Enda gången Alphan kunde upplevas aningen vinglig var vid tvära kurvtagningar.

Efter lite ledåkning var det äntligen dags att släppa lös katten i lössnön och få lära känna den i dess rätta element. Första tanken gällande köregenskaperna vid lössnökörning var att jag trodde att bakändan skulle hasa ner, men icket. Jag blev glatt överraskad när det visade sig att Alphan under skråkörning rör sig stabilt framåt, inga oförutsedda kast med bakändan.

Maskinen håller linjerna utan konstigheter och upplevs väldigt samarbetsvillig – den här katten kan du minsann lita på! Lägger du ner den på kåporna, ja då stannar den där och gör det du ber den om.

Den nya power claw mattan med 3,5 tums delning, har bra klös och driv i snön och framkomligheten och smidigheten på denna maskin är enastående.
Karaktären i den tradiotionella c-tec 2 motorn då? Ja, den känns pigg och rapp, inget tvivel om den saken!

En positiv nyhet i år som bland annat sitter på denna maskin är ett nytt bromshandtag. Vilken fröjd det är att använda det! Äntligen ett bromshandtag som funkar utmärkt för oss som har lite mindre händer. Bromshandtaget är lättillgängligt, det kändes stabilt och väldigt smidigt.
När vi då är inne på nyheter, en liten men ack så viktig – nödstopp.
Alphan levereras med nödstopp från fabrik vilket känns som ett stort steg framåt ur säkerhetssynpunkt! Här bör fler ta efter.
Tidigare har det endast varit ett extra tillbehör och inte suttit monterat original, och med dagens tuffa och utmanande körningar känns det som en självklarhet med nödstopp.

Arctic har verkligen lyckats väcka mångas nyfikenhet och väckt många tankar kring denna maskin.
Kanske kan det vara så att detta är 2019 års grymmaste lössnömaskin?

Fortsätt läs

Mer i Trax impressions

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen