Kontakta oss

Reportage

MÅNADENS PROFIL – JOHAN ELIASSON

Från skotermekaniker i Jukkasjärvi till att vara Chanel Manager för Arctic Cats verksamhet i Sverige och Finland – Johan Eliasson har gjort en imponerade resa. Med ett stort intresse för skoter och teknik har han stigit högre än bergstopparna i snöskoterbranschen, och nu står han i spetsen för Arctic Cat i Norden för ett av de mest inflytelserika varumärkena på snöskotermarknaden. Vi på Sledtrax kunde inte motstå en pratstund med Johan för att utforska hans resa och fundera över Arctic Cats spännande framtidsperspektiv…

Berätta lite kort om dig Johan?

Jo, jag är Johan och bor i en liten by ungefär 4 mil utanför Östersund tillsammans med min sambo och vår 2-åriga dotter. Utbildade mig faktiskt till biltestare på gymnasiet i Arjeplog – ja, du hörde rätt, det är ett riktigt yrke! Sen landade jag på Textron, Arctic Cat, där jag jobbar som Channel Manager för Sverige och Finland sedan ett par år. Totalt har jag rört mig i snöskoterbranschen i ungefär 15 år.

Förutom att köra skoter, vad fångar ditt intresse när du inte är ute och skotrar?

Jag älskar att spendera tid med min familj, ta hand om gården, kanske snickra något eller renovera någon alla gamm skotrar. Men det bäst är nog när jag får dra på mig Peltor-kåporna ”skrota” runt på gården.

Hur länge har du jobbat med Arctic Cat och hur var din väg in till Arctic Cat?

År 2024 markerar mitt tioårsjubileum med Arctic Cat, och min resa dit började tidigt. Ett av mina allra första jobb var som snöskotermekaniker på det legendariska Ishotellet i Jukkasjärvi, Kiruna. Efter cirka fem år med detta arbete var jag helt förtrollad av snöskotrar och hela branschen. Jag sökte och fick sedan en position som service-tekniker för snöskotrar och ATV på Yamaha Motor Scandinavia. Detta tog mig till Stockholm där jag arbetade på Yamahas huvudkontor. När distributören för Arctic Cat i Sverige sedan letade efter någon för en liknande roll i Östersund såg jag chansen att återvända “hem” igen.

Arctic Cat har haft ett par tuffa år, vad har ni lärt er från det?

Efter regn kommer solsken, efter motgång kommer medgång det finns faktiskt någon sanning i det. Vi har lärt oss att prioritera och planera vart man ska lägga energin och pengar för att få ut så mycket som möjligt. Istället för att följa andra kanske våga skapa något eget för att stick ut och synas. Vi ska inte säga att det varit lätt men vi har fått en hel del stöd från våra återförsäljare och framförallt kunder som fortsätter att köpa och gilla våra produkter.

Berätta om framtiden för Arctic Cat, kommer det satsas på fler segment men också modellutbudet? Vart är ni om 3 år?

Med tanke på det stora intresset för nya Catalyst chassit, 858 motorn, AC5S stötdämparna och samarbetet med Garmin och dess display så ser vi ljust på framtiden. Arctic Cat kommer att investera och satsa inom de segment där vi ej finns och där vi vill vara. Om 3 år så har vi förhoppningsvis nått de mål vi har och tagit större plats på marknaden. Men absolut att ha produkter i segment som är attraktiva för våra kunder och att Arctic Cat ska vara det självklara varumärket i branschen! 

Vart är nyckeln till framgång i snöskoter industrin tror du?

Att kunna ligga steget före och att vara en trendsättare. När marknaden förändras så ska man snabbt kunna skifta fokus och att ständigt hålla sig aktuell. Det tror jag är nyckel till framgång.

Vi avrundar intervjun med två snabba frågor: 

-Häftigaste snöskoterminnet?

Under mina år på Ishotellet i Jukkasjärvi, Kiruna så hade jag flera unika upplevelser på snöskoter. Allt ifrån att koordinera event med flera hundra skotrar till puderåkning i Riksgränsen i början av maj.

-Hur ser vi till att skoteråkningen i Sverige förblir hållbar även i framtiden?

Vi har alla ett ansvar över detta. Skoteråkningen är något vi tar och tagit för givet i många år men är också något vi måste värna om. Vi måste respektera djur och natur samt följa lager och reglar.

Läs fler Reportage

Följ ARCTIC CAT

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen