Kontakta oss

Reportage

MÅNADENS PROFIL MISS FREERIDER

Tar vi en titt bland Jämtlands högsta toppar och djupaste dalgångar finner vi en jänta med minst sagt många järn i elden. Många av er känner igen henne under instagramnamnet ”missfreerider” En mycket omtalad och inspirerande profil inom skotervärlden. Enda kvinnliga teamåkaren på lössnösidan för inget mindre än Arctic Cat Team Sweden och med hjälpsamma sponsorer i ryggen är det inte mycket som kan stoppa henne. Häng med när Sledtrax lär känna Tanja Miss Freerider Nordfjell lite närmre.

Foto: Lisa Björnström

Lite kort om Tanja: 

Dagligt arbete ute i renskogen, joikandes på en Scen, samiskt slöjdande eller skråandes bakom styret på en Arctic Cat längs en dalgång är delar tillhörande MISS FREERIDER vardag. Vi kan alla enas om att det här är en målmedveten tjej och med många järn i elden är det sällan en lugn stund i Tanjas liv. Men oavsett vart vägen bär när hon är på resande fot är det en sak vi vet säkert, och det är att i Vålådalen där hon är både född och uppvuxen, där har hennes hjärta sin rätta plats. 

Tanja

Många förknippar dig med backcountryåkning, men du pysslar med mer än så. Berätta lite mer?

– Det samiska är en otroligt stor del av den jag är så jag utövar mycket inom kulturen, bland annat traditionell slöjd och musik. Inom musiken är det framförallt Jojk jag sysslar med, där jag skriver eget samt uppträder. Det har blivit en del uppträdanden på event, invigningar och konferenser. Bland annat på invigningen av Alpina VM i Åre samt skidskytte VM i Östersund, vilket kändes fantastiskt roligt att få den möjligheten och det förtroendet. Det var otroligt pampigt och mäktigt.

Tanjas vardag!

Tanja berättar att crosskörning är ett intresse som följt med henne sedan barnsben och har hängt med i snart tjugo år.
– Jag har alltid haft ett intresse för allt som rör motorer men crosskörningen började jag med framförallt för att växa in i det arbetsliv som jag är uppväxt med och som jag redan som liten drömde om att jobba med. Det var mitt största mål här i livet, att bli renskötare. Redan som liten ville jag skaffa mig de rätta förutsättningarna för att kunna fullfölja min dröm och på vägen blev motocross ett av mina största intressen, ett intresse som dessutom är ett bra sätt att hålla igång med inför skotersäsongen.

Foto: Lisa Björnström

Hur kom du i kontakt med lössnöåkningen?

Jag kom i kontakt med lössnöåkningen genom renskötaryrket. Yrket kräver att vi tar oss fram i ospårad terräng, att kunna framföra skoter är ett måste.

Tanja berättar att det var många som ifrågasatte hennes yrkesval och att det fanns folk som tvivlade på om hon verkligen skulle klara av det. Många pekade på att hon var tjej och inte hade storleken på sin sida och hur skulle det gå om hon körde fast?
– Det var det som fick mig att vilja utveckla körningen ännu mer. Jag ville visa att jag minsann klarar mig själv. Vem hade rätt att säga vad jag klarar och vad jag inte klarar? Vi tjejer har inte alltid styrkan eller storleken på vår sida och där får vi använda oss av teknik istället, så jag började jobba på den biten och på den vägen började min utveckling på mer teknisk körning att ta fart.

MF Riding Clinic

Idag håller du i MF riding clinic, ett eget event där du lär ut teknisk körning till tjejer. Vad fick dig att starta detta?

– När jag började med skoteråkning fick jag ofta höra att, oavsett vilket moment man kom till ”du är för liten för det här Tanja, det här kommer du inte klara av” och har genom åren fått överbevisa alla de fördomar som man stött på under resans gång. Vägen dit jag kommit idag med min teknik inom skoteråkning har varit lite krokig. Det tog tid innan jag hittade ett sätt och en teknik som funkade för mig. Oavsett vad jag ska göra så utgår jag alltid från mig själv, jag kände därför att jag vill dela med mig av mina kunskaper för att tjejer ska få möjlighet att nå resultat på kortare tid och ge dem det jag själv upplevt att jag saknat.

Tanja utbildar

MISS FREERIDER berättar om ett exempel på en tjej som kom till eventet som ett oskrivet blad. Under de två dagarna på MF riding clinic hade hon lärt sig skråkörning åt båda hållen samt att åka neråt för att sedan vända upp mot toppen igen.
-Den lycka hon kände och utstrålade var underbart att se. Det känns som ett fint kvitto på att min taktik att skapa scenarion som alla kan relatera till samt att prata och genomföra teknik praktiskt ger resultat snabbt, vilket känns fantastiskt roligt.

MF riding clinic tar in ca tio deltagare för att ge den rätta känslan och de rätta förutsättningarna till de tjejer som deltar.
– Jag har själv deltagit på en del event för tjejer och har ofta känt att jag inte fått den tid jag hade behövt och upplevt att de tjejer som inte vågar ta plats lätt ”glöms bort”. Jag valde därför ett mindre antal platser för att kunna skapa de rätta förutsättningarna och ge varje individ den tid de behöver på ett naturligt och hjälpsamt sätt. För mig är det otroligt viktigt att alla känner sig sedda och välkomna oavsett vilken nivå man är på eller vilken maskin man kör. Hos mig är alla välkomna och alla ska känna sig trygg! 

Action

Du är en tjej med otroligt många järn i elden som man brukar säga, Vart får du din drivkraft ifrån? 

Redan som liten hände det ofta att jag blev tillrättavisad ”det här är bara för pojkar, det här klarar inte du” och redan där kände jag att vem har rätt att säga till mig vad jag kan och inte kan? Redan där föddes nog ett inre driv till att bevisa motsatsen oavsett vad jag pysslar med och jag ger mig inte förens jag klarat det jag vill klara av.

MISS FREERIDER berättar om en tid i hennes yngre dagar när hon bestämt sig för att börja spela hockey. När hon var 12 år startade ett tjejlag där hon snabbt hakade på. Efter en tid började det droppa av allt fler tjejer och tillslut fanns inget tjejlag kvar och hon bestämde sig för att fortsätta spela med killarna. Under ett tjejläger som hon deltog i var det samtidigt uttagning till distriktslaget där hon gav allt och lite till och plötsligt kommer en tränare fram och säger ”Tanja du behöver inte anstränga dig, du kommer ändå inte att bli uttagen till det här laget”

-Jag blev otroligt ledsen och nedbruten men då kom det tillbaka ”ingen ska säga till mig vad jag kan och inte kan” så när jag kom hem blev jag helt fanatisk och allt fokus låg på skridskor. Varenda lunchrast knöt jag på mig skridskorna och nötte på och som mest hade jag träning fem dagar i veckan. Två år senare blev jag uttagen till det distriktslaget som lagkapten och det tycker jag bevisar att den här beslutsamheten om att det är en själv som bestämmer vad man kan och inte kan, ingen annan, faktiskt stämmer.

Action

Förra säsongen var första säsongen som representant för Arctic Cat, dessutom som första och enda kvinnliga föraren för Arctic Cat team sweden på lössnösidan, hur känns det att få denna möjlighet?

-Det känns helt fantastiskt och ärofyllt att få denna möjlighet. Jag har aldrig haft någon målsättning med min skoteråkning förutom att klara mig själv i renskogen. Att gå från det till att få bli en del av det här fantastiska teamet är långt över mina förväntningar. Jag är otroligt tacksam att jag får vara en del av detta och det är en väldigt familjär stämning i Teamet vilket känns superbra. Grabbarna är otroligt färgstarka människor som är väldigt lättsamma och roliga att umgås med och de är extremt duktiga förare som verkligen inspirerar.

Tanja berättar att Arctic Cat Team Sweden var dessutom före USA på att ta in en kvinnlig åkare i teamet och att det presenterades under Arctic Cat Hard Core Camp när representanter även från Arctic Cat USA fanns på plats.
– Att lilla Sverige var före USA med att ta in en kvinnlig förare i sitt lössnöteam är jätteroligt.

Foto: Lisa Björnström

Vad skulle du säga är det viktigaste för att utvecklas som förare?

-Jag skulle säga att viktigast av allt är att ha kul och att du inte jämför dig med andra, jämför du dig med andra begränsar du dig själv. Fokusera istället på att ha roligt och att övervinna dig själv, då kommer du att klättra över trösklar och utvecklas enormt som förare.

Vilka sponsorer har du denna säsong?

– Arctic Cat och Klim är de märken som har min rygg även denna säsong vilket känns superbra. Klim har jag alltid använt mig av även vid arbete i renskogen. Det blir andra säsongen med både Arctic Cat och Klim och det känns superkul att de väljer att stötta mig även denna säsong, det är jag enormt tacksam för!

Tanja

Vi avrundar intervjun med tre snabba frågor:
Häftigaste skoterminnet?

– Canada måste nog vara det häftigaste skoterminnet. Allt var så storslaget där och känslan av att surfa runt i tre meter puder med gasen mot styret var helt otrolig.

Hur ser vi till att skoteråkningen i Sverige förblir hållbar även i framtiden?

– Jag skulle säga att samspel och respekt för varandra är två viktiga punkter. Det är otroligt viktigt att vi respekterar djurliv, naturen och de restriktioner som finns. 

Vad är din kommande målsättning inom skoteråkning?

– MISS FREERIDER mål inom skoteråkningen sedan barnsben har varit att klara mig ensam i renskogen oavsett vilket klimat jag möts av och det är ett mål som jag passerat, så mitt nuvarande mål är framförallt att inspirera andra.

Under vårt samtal trycker verkligen MISS FREERIDER på hur viktigt det är för henne att alla känner sig sedd och välkomna i den här sporten som bjuder på en enorm gemenskap. Förutom ett enormt driv bjuder Tanja verkligen in till skratt och man märker tydligt vilket stort hjärta hon har och att hon verkligen brinner för att inspirera och hjälpa andra. Vi tackar Tanja för en fin Intervju och önskar henne stort lycka till med hennes framtida satsningar.

Läs fler MÅNADENS PROFIL

Läs mer hos din lokala Arctic Cat handlare

NAVIS POWERSTORE

SKOTERDELEN

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen