Kontakta oss

Reportage

MÅNADENS PROFIL – OSKAR ANDERSSON

Han har filmat för Northern Light Films, kört snöskoter i fler antal länder än många av oss svenskar har varit på semester i. Han är ambassadör för Arctic cat och producerar några av dom bästa skoterfilmerna i Sverige. Månades profil är inte bara våran Sledtrax IDOL inom filmskapande men också en nära vän. Häng med när vi tar reda på vem Oskar Andersson är!

Oskar Andersson

Tjena Oskar, många vet säkert vem du är men berätta gärna lite mer om dig själv?

Jag är uppvuxen i Arjeplog och Arjeplogsfjällen (Tjärnberg) och körde runt på en INDY light 340 samtidigt som man satt och såg skoterfilmer om och om igen. Kan fortfarande idag tycka att det är få filmer som får mig lika peppad på att köra skoter som Slednecks 4. För mig var det korta skotrar och hopp som gällde där tiden tillbringades mest på crossbana eller med att hoppa ramp. 

Efter gymnasiet gick flyttlasset till Småland för studier och av naturliga själ upphörde skoterkörandet i 3 år. Insåg då att skoterpassionen var stor och att vintrarna var riktigt jobbiga med att vandra runt i regn och rusk. Jag flyttade upp till Piteå  2010 och köpte en Polaris Assult 155” och började åka friåkning där en helt ny värld öppnades upp. Det gick att ta sig till helt nya platser och jag fick en stor passion för just lössnöåkning. Parallellt med att skoterintresset växte ökade suget att dokumentera det i film och foto. Jag införskaffade en kamera som var lätt att både filma och fota med som fick till följd att jag började redigera småklipp. 2014 hörde Fredrik Andersson av sig och berättade att han och ett gäng skoteråkare skulle starta upp ett filmprojekt som hette Northern Light Films och undrade om jag ville vara med som åkare och filmare vilket jag var väldigt taggad på. Från den punkten blev det en mycket seriösare satsning, där jag fick möjligheten att samarbeta med Auto-blå i Lycksele som ambassadör på en Polaris. Jag fick även möjligheten att börja köra för Jethwear. Det var en otrolig resa att vara med på och en förmån att få se sin egen sport utvecklas framför ens ögon och kamera. Det gjordes mycket resor och många otroliga minnen.

Oskar Andersson

Hur ser dina samarbeten ut idag?

2017/2018 fick jag möjligheten att bli fabriksförare för Arctic Cat Team Sweden tillsammans med Tim Marklund, Adam Thomelius och Tanja Nordfjell. Och därigenom har jag fått möjlighet att kunna skapa mycket mer film och att få vara kreativ. Vi har rest till Polen, Island, Bosnien och Canada. Jag har även filmat när Adam landade världens första Barrel Roll och hängt ut ur helikoptrar och filmat Tim Marklunds vattenkörning. Utöver detta samarbete med Arctic Cat samarbetar jag även med Sledstore, Jethwear, Golden Graphics, Ram Nordic och MADPARTS.

Har du några tips om man vill börja med filmskapande?

Bästa kameran man har är den man har med sig och det går att göra fantastiskt mycket bara med en mobiltelefon och actionkamera. Jag personligen letar efter en kompromiss mellan vad som ger mig bra kvalité men att jag även kan ha det med mig ut på ryggen eller skotern och inte hämmar mig alltför mycket i körningen. Försök att visualisera och planera vad du vill fånga. Viktigt att börja med det här från början oftast får man avvika lite från sin plan men det är viktigt att ha en plan i grunden.

Prova filma en hel dag och gör en edit, då upptäcker du vad dina styrkor och svagheter är, ofta filmar man bara skoteråkning och glömmer att filma bitarna runtikring som krävs för att bygga berättelsen visuellt. 
Den kreativa processen brukar börja med ett jävla pepp! man filmar och börjar klippa och då tycker man allt bara blev skit, det är så viktigt att ta det lite i taget och jobba till en färdig produkt, det är så man utvecklas och kan följa sin utveckling över tid. Du kommer inte göra något som får alla att häpna på första försöket men med ihärdighet kommer du snabbt se stora resultat.

Analysera edits som du gillar och fundera varför tycker jag att det här är bra och kan jag lära mig att göra det.Ha roligt och gör det som inspirerar dig och försök göra något som du gillar själv, om du gillar det finns stor chans fler gillar det.

Oskar Andersson

Vilket är ditt bästa skoterminne?

Mycket svårt att välja, men första resan vi gjorde till Canada är verkligen speciell där man för första gången får se alla dom där platserna man hade sett tusen gånger i alla skoterfilmer. Jag och Fredrik Andersson skulle filma och Andreas Bergmark och Adam Thomelius körde korta crossmaskiner för att hoppa i vårsnö, problemet var bara att det var flera meter puder. Men dom lyckades verkligen göra ett avtryck där med sin nivå av körning och gjorde backflips lite överallt bla. från det kända Turtle Gap som förmodligen är det läskigaste jag filmat någon gång.

Vilket är det värsta skoterminnet?

Alla resor där det är dåligt med snö 😉 nä skämt åsido hoppade för långt upp på fjället 2007 och fick en kotkompression som känns än idag. Har även hamnat i lavin när jag var ute och åkte själv 2014 där jag satt fast under skotern ett tag innan jag tog mig loss. Jag hade kört på den här platsen varje vinter i flera år utan problem sen så fastnar jag och plötsligt släpper hela fjällsidan. Man kan verkligen inte understryka nog hur försiktig man ska vara och hur mycket respekt man ska ha för laviner. Det är väldigt oroligt nu när vi fått dessa snömängder i Sverige på ett så dåligt underlag  , be safe out there!

Oskar Andersson

Har du några framtidsplaner?

Framtiden är att köra mer skoter i år än tidigare och det blir ju på hemmaplan på grund av COVID så det passa ju bra att vi fått så fantastiskt med snö nu. Sen har vi även lite spännande projekt på gång som ni kommer få se mer av i framtiden!

Kika gärna in Oskar Andersson INSTAGRAM

Titta på Oskar Andersson YOUTUBE KANAL

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen