Kontakta oss

Trax impressions

POLARIS 800 SKS 146″ – MULTITALANGEN

När modellnamnet SKS återinträdde i atmosfären 2016 var succén omedelbar. En lite smartare och mer mångsidig snöskoter, med korn på en bredare målgrupp än de allt mer specialiserade lössnömaskinerna. 2018 utökar Polaris SKS familjen med en 146″ variant, en modell som rimligen borde passa som hand i handske för skandinaviska skoterköpare.

Smartare snöskoter skriver vi i ingressen. Vad då smartare, hur kan en skoter vara mer eller mindre smart, undrar säkert någon? Med smartare menar vi att en Polaris SKS är så mycket mer än bara en lössnömaskin. Den är helt enkelt på väg att lyckas med den perfekta kompromissen, att fungera lika bra på led som i lössnö.

För om vi håller oss till Polaris språk, så är det PRO RMK som gäller i lössnön. En fantastisk pudersurfare och klättrare, inget snack om saken. Men ledåkning? Hårt före? Pulka bakpå? Nä, skulle inte tro det! Då blir det plötsligt inte riktigt lika roligt längre.

Dagens lössnömaskiner håller på att vara så extrema och kompromisslösa att det börjar begränsa deras användningsområde rätt så drastiskt. Det är här SKS kommer in i bilden. Fortfarande en väldigt kompetent lössnöskoter, men utrustad med egenskaper som räcker till mycket, mycket annat än bara körning i bottenlöst puder.

146 tummaren tar ytterligare ett kliv i urbaniseringen. Lite mindre fokus på lössnö med mer inriktning mot flexibilitet. Fjädrings setupen är designad för att bemästra två världar, puder och led och allting där emellan. Spårvidden går att justera mellan 99 och 104 cm. Mattan är en Peakmatta med 57 mm kammar.

Körmässigt påminner 146 tummaren mycket om sin längre brorsa, 155:an. AXYS chassiet är extremt välbalanserat och lättkört. Framkomligheten lämnar inte mycket att önska och 146:an är faktiskt inte långt efter den längre släden. Det lilla den tappar i framkomlighet, vinner den igen med råge vad gäller smidighet.
Det är busenkelt att slänga runt 146:an i pudret och den goda balansen gör den väldigt lätt att komma överens med. Polaris 800 SKS 146″ torde vara en av de bästa maskiner man kan tänka sig om man vill lära sig åka lössnö?

Men för att ta sig till lössnön, måste man ibland färdas dryga sträckor efter led och med en SKS 146″ blir även detta moment ett nöje. Faktum är att det funkar alldeles utmärkt att ta ut den på en heldag med bara ledåkning. Klicka på några snäpp på Walker Evans dämparna och du kan hålla ett ganska högt tempo över stygga ledpartier utan större bekymmer.
Polaris SKS har en extra kylare och boggien är försedd med extra boggiehjul. Detta ser till att hålla både motortemp och temperatur på slideskenorna i schack. Vi körde SKS:en långa stunder på stenhårda nordamerikanska skoterleder utan några som helst problem.

Och där har vi det som gör Polaris 800 SKS 146″ till en så intressant maskin. Mångsidigheten. Spelar ingen roll vilket humör du är på. Sugen på ledsmisk eller pudersurf? SKS 146″ är på oavsett. Lägg 20 svettiga mil efter gropiga leder på en dag, eller slit i timmar mellan tallarna i någon schysst brant tillsammans med polarna. SKS 146″ ryggar inte för något av dessa.

I en tid med allt extremare mountainslädar borde det definitivt finnas plats för SKS 146″. Säsongen är ju trots allt så mycket längre än några veckor i januari-februari. För skoterköpare som inte söker det brutalaste i framkomlighetsväg utan mer ser till helheten finns det alla möjligheter att man finner det man söker i Polaris 800 SKS 146″.

 

 

Fortsätt läs

Mer i Trax impressions

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen