Kontakta oss

Reportage

SCOTT VOLTAGE YZ 0.1 – NOSTALGI EFTER MÅNGA ÅR!

Det är något speciellt med att släpa hem en gigantisk cykelkartong och mötas av en sprillans ny cykel efter man ostrukturerat slitit kartongen i tusen bitar. Scott Voltage YZ 0.1 imponerar direkt med sin stilrena design. Färgen, som såg något dämpad och tråkig ut på bilderna, lever verkligen upp i solljuset och ger cykeln ett riktigt läckert utseende. Med en modern geometri på ramen och en välbalanserad känsla är den perfekt för både pumptrack och dirt, men är även snärtig och kvick som gör den utmärkt för street och jibb. Vad är då våra första intryck med denna hoj? Det tar vi reda på idag!

Nostalgin lever än!

Efter att ha spenderat ett par kvällar på pumptracken med min nya Scott YZ O.1, är det tydligt att denna cykel återuppväckt min kärlek för den här typen av cykling. Efter många år på BMX kändes den lilla, nervösa beman lite för intensiv och stum för mig. Jag ville ha något större och mer förutsägbart, vilket ledde mig tillbaka till en dirthoj. Det känns som att cirkeln är sluten, eftersom min första riktiga dirtcykel var en Scott YZ O Limited Edition “Timo Pritzel” från 2006. Att nästan 20 år senare återvända till en Scott YZ O känns helt fantastiskt, som barn på nytt. Hänga med kompisarna i parken eller pumptracken, träna nya trick och tävla med varandra vem som är snabbast över ett varv.

Redo för track!

Att åka pumptrack på hojen är fantastiskt kul. Ramen är styv och med rätt däcktryck och en stenhårt pumpad gaffel är det bara du som sätter gränsen för hur fort det ska gå. Med 80 psi i däcken och maximalt lufttryck i gaffeln blir cykeln ruskigt snabb och stenhård, vilket är perfekt för pumptrack. Nu är det bara konditionen och benstyrkan som behöver komma ifatt efter en lång vinter utan cykling.

Vad gör denna cykel så bra?

Komponentmässigt känns cykeln stabil, även om inget sticker ut eller hör till  de absoluta toppskiktet. Den är en perfekt grundsten att bygga vidare på, och jag ser fram emot att uppgradera och anpassa den efter mina behov. Halva nöjet med cykling är trots allt att förbättra sin cykel med tiden och ge den en personlig touch!

Det jag uppskattar absolut mest med cykeln är ramen och geometrin, som känns perfekt för mig som är 184 cm lång. Den är lekfull men ändå stabil i högre farter. Jag ser verkligen fram emot att ta denna cykel till några av de fina dirtslingorna som finns i Sverige, kanske till och med vågar jag mig på en tur ner till Kallebäcksdirten i Göteborg.

Vad kan förbättras?

Några förbättringsområden finns dock. Jag skulle vilja se att cykeln kom med kedjesträckare som standard. Att det inte är inkluderat på en dirtcykel från 2024 känns lite omodernt. Det går att sträcka kedjan för hand, men en kedjesträckare underlättar verkligen. Dessutom hade jag föredragit en axel med insex istället för quickrelease för framhjulet. Trots att det är smidigt att kunna plocka av hjulet utan verktyg, känns en vanlig axel mer pålitlig och hållbarare i längden.

Sammanfattas nedan!

Scott Voltage YZ 0.1 är en fantastisk cykel som kommer att ge mig många timmar av glädje och träningsvärk. För att få en extra touch på denna artikel, bad jag min vän Jacob Nedler, en av Sveriges bästa BMX-cyklister inom parkåkning, att hårdtesta cykeln i pumptracken. Med hans hjälp fick vi också till några riktigt bra bilder som ni ser här i artikeln. Den här Scotten har snabbt blivit en favorit hos mig och jag ser verkligen fram emot att se vad sommaren på den här cykeln har att erbjuda!

/Niklas

Läs några Sledtrax Testar

Kontakta din lokala SCOTT handlare:

E-SON MASKIN

SN MOTORSERVICE

MJM POWERSPORTS

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen