Kontakta oss

Trax impressions

SNABBARE BREDBAND TILL SKOTERÅKARNA – MÖT NYA POLARIS 800 TITAN ADVENTURE 155

2018 slår Polaris på den stora (och breda trumman) och går verkligen all in när man ger sig i kast med att återerövra touring segmentet. Nykomlingen Titan beskrivs som en extrem crossover med extrema möjligheter och en av varianterna får efternamnet Adventure. Aldrig tidigare har väl bredbandstouring varit roligare?

Titan är precis som namnet antyder (Titan betyder just jätte) en stor skoter. Den känns mäktig redan när man sätter sig på den för första gången. Och ännu mäktigare är känslan när man åker i väg med den. För trots sin storlek är Titan en förbluffande smidig maskin. Att den är en AXYS råder det inga tvivel om.

AXYS är ju Polaris senaste plattform och smidighet och balans är två ledord för detta chassie. Släktskapet med AXYS RMK är slående, både till utseende, men även sett till köregenskaper. Balansen är härlig och trots en relativt maffig torrvikt (298 kg) känns den aldrig jobbig att hantera.

800 Titan Adventure är givetvis utrustad med Polaris smidiga Lock & Ride lastsystem. Till detta finns det en mängd olika praktiska tillbehör som boxar och räcken, alla smidiga och enkla att montera/demontera för maximal flexibilitet.

Passagerarsätet är väl tilltaget med rejält ryggstöd och stora kraftiga uppvärmda handtag. Även en fullstor nordsvensk sitter som en kung där. Fjädringen är designad för att palla med tuffa påfrestningar och FOX QS3 stötdämparna ger lite racingkänsla åt ekipaget. Med några enkla klick justerar man fjädringen utifrån förutsättningarna.
Polaris 800 Titan Adventure 155 är verkligen en mångsidig snöskoter. Den är allt från ett bekvämt långfärdslok, till pålitlig dragare och arbetshäst, till underhållande buspiller. Faktum är att Titan blev en av testteamets stora favoriter under Snowshoot veckan i West Yellowstone tidigare i vinter.
Det är en häftig känsla att blåsa fram längs lederna med passagerare bakpå och utan problem hänga på maskiner som, åtminstone på pappret, borde vara betydligt snabbare. Känslan av att vara det där grymma rovdjuret som bara leker med sitt byte blir påtaglig och det hjälps inte, hornen växer i pannan…

Men nu behöver det ju givetvis inte gå i racingtempo när man är ute med en Titan. Nä, den fungerar precis lika bra när man bara är ute och finåker. Komforten är mycket god för både förare och passagerare oavsett vilket. Bredbandare blir ju väldigt stabila tack vare ett bredare fotavtryck. De står helt enkelt lite stadigare på jorden och är inte särskilt lätta att putta omkull. Så färden har alla förutsättningar att kännas stabil och trygg. Oavsett om man kör själv, med passagerare bakpå eller med tillkopplad kälke.

PRO FLOAT skidorna är extra breda för att optimera flytet ute i snön. Dubbla kölar och uppvinklad bakdel ser till att leverera bett på leden och säkerställa att det går bra att backa med maskinen. Uppe på skidorna syns ytterligare ett släktband med RMK modellerna.

Gjutna piggar ger bra grepp om det skulle tighta till sig och man exempelvis skulle behöva ställa sig med en fot på ena skidan.

På tal om att backa. Vi måste bara nämna växellådan och dess enormt smidiga manövrering. Denna växellåda är nog det bästa som Polarisfabriken levererat? Helt enkelt sjukt smidig växling mellan hög/låg/back.

Polaris 800 Titan Adventure 155 är en mångsysslare med ett brett spann av kompetens och det känns som att den har lyft hela klassen med bredbandade touringmaskiner minst en nivå. Vem har sagt att det ska vara tråkigt med bredbandare?

 

 

Fortsätt läs

Mer i Trax impressions

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen