Kontakta oss

Sledtrax testar

ÅRE BIKEFESTIVAL MED SCOTT GENIUS 910 ST!

För att kicka igång cykelsommaren samt få lite inspiration, så åkte vi iväg ett gäng på Åre bike festival! Det blev en rolig helg där vi hann testa lite av dem olika utmanade Årebackarna med Scott Genius 910 ST. Steniga branta downhillbanor och hoppleder, som sedan blev min absoluta favorit bland de många nedfarter som erbjuds. Är du nybörjare eller erfaren åkare så spelar det ingen roll, här finns något för de flesta.

Downhill SM

Under denna helgen så tävlade Sveriges elit i downhill nedför Årebackarna. De yngsta som tävlar är 10-12 år gamla, men trots den låga åldern så öser de på i backarna och de är imponerande att se vilken fart de har. Sedan fortsätter det upp i åldrar med både flickor, juniorer, masters och till sist elitklassen där Oliver Zwar blev segrare i kampen om SM medaljen!

Vi på Sledtrax fick testa tävlingsbanan medan förarna tränade inför tävlingen. Vi slog då följe med Patrik på Scott och hans son Ebbot som tävlade i pojkar 13-16 år för ett träningsåk. Det var en brant och stökig bana som var väldigt teknisk. För en som inte åkt så mycket downhill tidigare blev jag otroligt imponerad av hur duktiga åkarna är, för det var riktigt svårt! I en riktigt brant 180°graders sväng så flög jag över styret på cykeln och blev genast mer ödmjuk för hur tuff alla som tävlar är. Då går det betydligt fortare när de öser på allt vad som går nedför dessa svåra tekniska partier. Så bra skydd är något man verkligen bör införskaffa för att åka downhill!

Hoppleder

Maskinpreparerade leder med stora hopp och kurvor samt bra flow blev snabbt min favorit. Här fick vi verkligen testa fjädringen från Öhlins och Fox som sitter på denna Scott genius 910 ST. Efter något åk när vi blivit varm i kläderna så fick vi stanna och justera fjädringen då den började slå igenom allt oftare. Men det är enkelt att åtgärda! Med en pump ökar man lufttrycket i stötdämparen och sedan kan man finjustera kompression och retur efter tycke och smak. Det gör en stor skillnad och de känns direkt när jag åker iväg igen att fjädringen är styvare.

Nu är det bara frågan om jag vågar hoppa mer, snarare än om fjädringen klarar av det. Cykeln känns smidig, följsam och tack vare den elektriska växelväljaren från Sram gx eagle går det otroligt snabbt och distinkt att byta växel. Det ger en känsla av hög kvalitet på grejerna och hittills har det fungerat helt perfekt. Inget strul och inga justeringar har behövt göras även fast jag hunnit krascha ett par gånger.

Tuffa leder kräver sitt

I de branta och mer steniga downhill lederna så är jag glad över de riktigt bra bromsarna som sitter på denna cykel. För när det går utförs i full fart så känner man trygghet i åkningen med dessa hydrauliska bromsar från Shimano, de gör att man vågar släppa på mer när man vet att det går lika fort att få ner farten inför en skarp kurva eller mer tekniskt parti. Men en sak som fungerat mindre bra i de tuffare lederna är däcken från Maxxis som sitter på denna hoj. Vi var två stycken med trailcyklar som fick punktering så däcken blir kanske något för mjuka och slangen är för tunn för att klara de skarpa stenarna som sticker upp lite varstans. Men det går väldigt snabbt och enkelt att ta lös fälgen för att byta slang, det behövs endast en insex nyckel och inget mer! Det är tacksamt när man står där högst upp på Åreskutan och ska byta ut en punkterad slang.

Välbyggd och genomtänkt 

Så som ni kanske förstår är detta en cykel som inte bara fungerar utmärkt till trailcykling, den klarar även av tuffare tag i downhillbackarna riktigt bra. Valmöjligheterna var och hur du vill cykla blir därför stora tillsammans med Scott genius 910 ST. Tack vare alla små justeringar som går att göra för att anpassa cykeln till åkaren så känns den välbyggd och genomtänkt. Riktigt bra finish på grejorna och med den läckra färgen så sticker denna cykel ut ur mängden, snyggt tycker vi. Sammantaget en rolig upplevelse och erfarenhet som vi tar med oss efter en fartfylld helg med mycket folk och bra väder.

Gillar ni kläderna i artikeln, titta in SCOTT

Läs några Sledtrax Testar

Kontakta din lokala Scott handlare:

SN MOTORSERVICE

E-SON MASKIN

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax testar

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen