Kontakta oss

Reportage

MÅNADENS PROFIL SIMON SELBERG

Han är personen som varit både framför och bakom kameran i snart 20 års tid, otaliga Slednez rullar har producerats och det senaste verket är Fresh set of Tracks.. Vi har sett honom göra material från flertalet platser i världen, månadens profil är ingen mindre än Simon Selberg!

Foto: Rickard Lövgren

Kan du ge oss lite bakgrund?

Jag är född och uppvuxen utanför Luleå, som liten kille var det familjens Ockelbo 600 man tog till kompisarna när föräldrarna inte hade möjlighet att köra. Där startade intresset för skoter  och redan efter vi hade sett Slednecks 2 började tankarna på att göra egna filmer. Min bror lyckades samla ihop pengar för att köpa en första kamera och på den vägen är det. Simon Selberg första egna maskin var en 89´s Polaris indy 500 som åt kolvar till frukost så då lärde jag mig skruva också.

Foto: Pär Berglund

Hur många filmer har du gjort under åren?

Oj, det har blivit några. Första filmen var 2000 och på den tiden var bilar, crossar och skotrar inblandade. Allt eftersom tiden gick blev det seriösare filmer och med Fresh set of Tracks blir det 18 producerade filmer. Genom åren har jag tillbringat otroligt mycket tid bakom kameran och sedan vid dator för att redigera.

Foto: Rickard Lövgren

När åkte du första gången över Atlanten?

Det var 2014 och vi började faktiskt resan med att åka till Utah USA, vi hade haft kontakt med ett gäng som filmade där ”Alpine Assassins” för ett samarbete. Det var Randy Sugihara som bjöd över oss för att köra och filma där. Väl på plats visade det sig att dom körde med många av dom stora namnen i sporten som jag har sett upp till under åren. Resan fortsatte vidare till Wyoming för att sedan avslutas i Kanada Revelstoke, vi körde skoter i totalt 10 dagar i helt grymma miljöer och det blev en riktig ögonöppnare.

Foto: Duncan Lee

Hur kom iden till Fresh set of Tracks?

Jag tyckte att skoterfilmerna hade varit ganska lika under många år, grymma stora stunts till adrenalinfylld musik. Jag hade sett på en del Snowboard ,skid- och även mountainbikesfilmer där man hade ett annat perspektiv, man filmade mer ur en dokumentär synvinkel och det gillade jag skarpt. 2016 tog jag kontakt med Rickard Lövgren för ett samarbete och till 2017 hade vi en plan och våran första resa till Ryssland Kamchatka skedde. Vi hade med oss två grymma åkare nämligen Duncan Lee från USA och Cody Mcnolty från BC Kanada. Resan till Kamchatka var speciell, otroligt mycket minnen därifrån. Vi har även filmat på avlägsna platser i Sverige och Kanada för att lyckats förmedla det jag vill med filmen, förutom nämnda namn har fler personer deltagit för att göra projektet möjligt.

Foto: Marius Laspaas

Vi avslutar intervjun med tre snabba frågor!

Häftigaste skoterminnet?

Det är resan Kamchatka, köra i miljön som finns där med bl.a. vulkaner. Vi stannade vi en av vulkanerna där man kunde gå in, där pyrde det och den spotta fortfarande ut aska. Det känns faktiskt helt overkligt att ha varit med om den resan, göra första skoterspåren där. Som tur är finns det på film, annars hade det varit svårt att ta in. Ett annat väldigt starkt minne är Wyoming, vi körde på 3400m i storslagen miljö och bergen där gör att Svenska fjällen känns väldigt små.

Hur ser vi till att skoteråkningen i Sverige förblir hållbar även i framtiden?

Vi lägger ner grymt mycket pengar på kläder och tillbehör men när det är dags att lösa ett ledkort eller friåkningskort, så stänger dom flesta plånboken. Vi måste överlag tänka i längre perspektiv och med det menar jag inte ha skrikburkar och köra fram i terrängen som om det inte fanns någon morgondag. Vi vill kunna köra skoter på 10–20 år också. Vi måste även ändra mentaliteten när det kommer till lavinsäkerhet, dagens maskiner kommer till ställen som inte som vi inte togs oss till för 5 år sedan och det innebär att vi utsätter oss och andra för större risker.

Kommande målsättning med skoteråkningen?

Utveckla mig mer som skoteråkare, jag kommer nog troligen går ner i mattlängd för att utmana och pusha mig mer när det kommer till backcountry åkningen. Jag älskar fortfarande att fota och filma så givetvis kommer jag även fortsätta den resan..

När den här artikeln släpps har Simon Selberg varit på den sista premiären i Revelstoke, Kanada för att visa filmen Fresh set of Tracks tillsammans med teamet. Vi på Sledtrax kommer självklart följa Simon i framtiden och hoppas ni också gör det…

Läs fler Månadens Profil

Läs mer om Fresh set of tracks

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen