Kontakta oss

Reportage

ÖHLINS CENTER – VÄXER SÅ DET KNAKAR

Sledtrax har nu gjort ett besök hos Öhlins Center och även sett den utbyggnad som låtit göras för att ge utrymme till den expansion som krävs för att fortsätta driva företaget vidare i rätt riktning. I denna verksamhet tar gyllene stötdämpare form och detta inte enbart till snöskotrar, utan alla möjliga projekt kan här bli verklighet!

Vad är Öhlins Center?

Verksamheten är lokaliserat i Östra Falmark utanför Skellefteå och när man kommer in i byn är det inte möjligt att ana vad som händer inom väggarna på den verkstad som här lurar i den lugna idyllen. Öhlins Center är som namnet antyder tight förknippat med Öhlins. Det välrenommerade företaget som genom åren sett till att mängder av racingstall haft bästa möjliga stötdämpare. De har produkter till alla möjliga applikationer, snöskotrar, motorcyklar, bilar, cyklar, side by side och fyrhjulingar för att nämna några. För att lyckas ta fram nya produkter och lösa utmaningar för nya applikationer krävs mycket kunskap och här hjälper Öhlins center till med Mikael Nordström i spetsen!

Utbyggnad av lokalen

Som ett steg för att förbättra verksamheten och ge utrymme för ökad kapacitet har man inte bara ökat personalstyrkan, man har även låtit bygga ut lokalen och sett över arbetsflöden samt arbetsstationer. I ena sidan kommer maskiner in och kan enkelt tas isär i vad som sägs vara den ”smutsiga delen”. Vi kan intyga att någon smuts inte förekommer här, men vi förstår ändå principen. När sedan utredningar på fordonet är gjort går arbetet över till den rena miljön där nya gyllene dämpare tar formen för att i slutändan hamna åter på fordonet som slutligen kan gå raka vägen ut på testbanan för att se om man nått önskat mål. Nu är denna förklaring av arbetet grovt förenklad och det är såklart många års erfarenhet samt ett stort bibliotek av lösningar som gör att Öhlins Center gång på gång lyckas få fram lysande resultat för alla de olika stötdämparna.

Verksamheten tar inte slut här, en hel del modeller av stötdämparna slutmonteras innanför dessa väggar innan dem går ut till återförsäljare för att där nå kund. Sedan är det även fokus på att få ett täckande återförsäljarnät samt service center som i sin tur skall utbildas och ges information så att man kan säkerställa att hjälpen även finns nära till hands för alla kunder. Detta är inte begränsat till Sverige, utan det är hela skandinaven samt att man nu gör satsningar i Nordamerika där det börjar ta fart på riktigt. Inga små puckar och den nu utförda investeringen ser ut att vara väl planerad för det som finns i kikaren!

Under vårt besök frågar vi även Mikael om snöskotersidan och vad som är aktuellt där, då kommer vi snabbt in på försäljningssiffror vilket pratar sitt klara språk. Att Öhlins har tyngd i racing, det råder det inget tvivel om, men den stora marknaden sitter inte i den kategorin. Några produkter vi tycker är värda att nämna är storsäljarna till bland annat Ski-doo Tundran samt Lynx med Easy Rider boggien, alltså utility/touringsegmentet och förklaringen får vi tätt där efter.

Prestanda samt hållbarhet över tid!

Stötdämparnas konstruktion samt kvalité gör inte bara att man får en bättrad komfort och i många fall en helt ny snöskoter vad gäller köregenskaperna. Dem är inte heller hårda på oljan där kavitationer är den största fienden. Detta gör att man får en konsekvent stötdämpare över tid som kräver betydligt mindre underhåll. För faktum är att många originalstötdämpare snabbt tappar sin prestanda och kräver täta serviceintervaller för att fortsätta ha en bra funktion, eller att dem rent av är för simpla för den applikation som är tilltänkt.

Vi på Sledtrax tackar varmast för besöket och ser med spänningen fram emot alla nya produkter som kommer ut på marknaden tack vare Öhlins Center. Om ni vill se mer om Öhlins stötdämpare skall ni kika in Öhlins Center eller kika förbi er lokala återförsäljare för att komma över en egen uppsättning!

Viktigt meddelande anngående Ski-doo Summit G5

Det har kommit till Öhlins centers kännedom att G5-bakdämparna inte har samma längd som G4. Den första infon Öhlins center fick var att det var samma men det är det tyvärr inte. Stötdämpare som drabbas är MN 742 & MN 049. Kontakta oss gärna på info@ohlinscenter.se om du har några frågor eller för ytterligare råd.

Besök Öhlins Center

Läs fler REPORTAGE

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen