Kontakta oss

Reportage

REVELSTOKE SERIES #5 – REVELSTOKE GER OSS MER ÄN BARA SKOTERÅKNING!

Ytterligare en vecka i paradiset har passerat med flertalet fina dagar till fjälls med mycket puder och många fastkörningar. Förutom den grymma skoteråkning som bergskedjorna runt Revelstoke ger oss skoterfrälsta, har även byn mycket att erbjuda. Tänkte därför dela med mig i detta reportage av vad Revelstoke som stad gett mig förutom puderabstinens.

Revelstoke är en liten ort med 7000 invånare och ligger på den femtionde breddgraden, cirka 65 mil nordöst om Vancouver. Revelstoke är omsvept av två massiva bergskedjor Monashee och Selkirk, vilka är de primära “playgrounds” skoteråkningen sker på. Staden kom till på 1880 talet när järnvägen byggdes genom byn och den främsta näringen på den tiden var gruvorna.
Sisådär 140 år senare blomstrar staden mer än någonsin, den främsta näringen ges av stadens sågverk, Revelstoke dammen och oss alla skoter och skid entusiaster. Vintertid exploderar Revelstokes befolkning till ca 25.000 vilket lett till att hotell, restauranger och vinterstugor byggs i takt som en annan gör fastkörningar. Trots att Revelstoke blir mer och mer kommersiellt har byn lyckats behålla sin småstadsanda och charm. Stadens gamla biograf, de äldre byggnaderna och framförallt befolkningen som bor här året om är en stor anledning till detta.

Många som gjort en säsong i Revelstoke har blivit kvar i byn och är en del av den lokala befolkningen idag, detta gör det väldigt lätt för oss säsongare att träffa vänner med samma intressen som en själv.
Grabbarna jag mestadels hänger med här är tre bröder från Ontario ca 250 mil härifrån i östra Kanada som flyttade hit permanent för 7 år sedan efter att deras första vinter i Revelstoke gett dem mersmak.

Kvalitén på restaurangerna här är riktigt hög, varit ute och ätit flertalet gånger och aldrig blivit besviken. Utbudet är mycket stort och det finns restauranger med mat från alla världens hörn. Att gå ut och äta här är betydligt billigare än hemma. Två stora stark och en varmrätt kostar ca 25 dollar, ca 170kr. Detta är dock lite märkligt för oss svenskar då inhandling av matvaror är dyrare här än hemma i svedala.

Restaurangerna marknadsför sig ofta med olika erbjudanden såsom, “taco tuesday” på tisdagar, då stadens taco restaurang har billigare tacos, onsdagar är det wings night på “Big eddy” vilket innebär att det är halva priset på hotwings. Staden har ett eget bryggeri vid namn Mt: Begbie och deras öl “Kölsch” och “Talltimber” som de brygger är riktigt bra, det kan jag som en van öldrickare intyga.
Revelstoke har många barer med olika nischer, allt från skoter, sport och skidtema till pubar som serverar över hundra öl sorter.
Egentligen behövs bara god mat och kall bira efter skoteråkning för oss skoternissar, men förutom det och för er andra intresserade erbjuder även Revelstoke skidåkning i världsklass, biograf, bra nattliv, äventyrsbad, utflykter till hot springs och vattenfall, bra fiske, hiking och shopping.

Har varit ute hela denna vecka och testat både nya och gamla områden, Det ligger ca 2,5 meter snö på fjällen och puder är det ingen brist på. Snön har precis nått byn fast än med bara med ett par cm.

Många av de senaste dagarna har vädret inte varit det mest samarbetsvilliga då det varit mulet, blåsigt och snöat en del. Oftast när det snöar här ligger molnen ganska lågt vilket innebär att sikten blir mer eller mindre obefintlig, vad vi kallar snömörkt där hemma utan konturer i snön. Detta hindrar dock inte en skoter entusiast som mig själv.. har varit ute med vänner och “pumpat puder” som vi kallar det, upptäckt nya områden och hittat riktigt fin åkning. Hade även tur med vädret under en dag då vi besökte Boulder Mountain. En av dagarna besökte vi “zipper mouth creek” och hittade riktigt kul åkning, grym kuperad terräng och 80 cm löst och inte ett enda spår av någon annan. Det tog ca 30 minuter sedan fanns knappt en kvadrat meter okörd. haha!

När solen skiner och man gör en decent, fluffig snö flyger över både maskin och förare, då stannar tiden.. Detta är nog det härligaste rus man kan känna. Veckorna flyger förbi här nere “för fort” och det märks verkligen att säsongen är på antågande. Förra helgen fick jag köa in till bensinstationen tidigt på morgonen för att fylla upp skotrarna och alla de passerande ekipagen från Alberta är något en annan dreglar efter varje gång. Nya 3500 truckar i miljonklassen med sleddeck på flaket och två kittade skotrar av årets modell med påkopplade 12 meters trailers är en vanlig syn. Pengar från oljefälten i norra Alberta säger mina vänner…

Glöm inte att kika in videobevis från veckans åkning, finns nu under namnet Revelstoke Scenes #4

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen