Kontakta oss

Reportage

RIDE & SEEK 2020

Den mycket populära tävlingen Ride & Seek fick till 2020 en trevlig comeback då moder natur varit mer än generös med vintervädret och förhållandena var till i år helt optimala. Snön låg mjuk och djup. När startflaggan drogs var det inte mindre än 60 stycken tävlande som skulle vara med om ett friåkningsäventyr utan dess like. Efter styvt 3h och 16 minuter stod det dock klart att Simon Lindahl var segrare! Vi på Sledtrax var givetvis på plats och tar här med er på denna resa!

Fotocred Sofie Abrahamsson

För den som inte vet vad Ride & Seek handlar om skall vi förklara tävlingen i korta drag. Tävlingsformen är enkel men brilliant. Vid start tilldelas samtliga tävlande en GPS koordinat som leder till den första checkpointen. På plats vid den första checkpointen finner man sedan information om vart nästa kontroll finns och först i mål med flest kontroller vinner. Kan låta enkelt men det är mängder med faktorer som spelar in i denna tävling. Fjälltoppar som överaskar med hinder som knappt går att urskilja i flatljuset, tät skog i branta bergssidor och klippväggar som hindrar passage är bara ett axplock av de utmaningar som väntar. Detta i kombination med att veta att man som tävlande blir bevakad dels via helikopter men även via live-sänd spårning gör att banalaste misstag görs av ren nervositet. Navigationsförmåga, skicklighet och uthållighet är några av de egenskaper som hjälper en tävlande att ta sig över mållinjen. Det är renodlad friåkning i den tuffa terrängen som Arjeplog har att bjuda på.

Inte mindre än 60 deltagare tog sig med i årets upplaga av den populära tävlingen Ride & Seek, som anordnas av Experience Arjeplog. Efter att ifjol varit tvungen att ställa in på grund av bristande snötäcke var det med stor marginal som årets tävling gick av stapeln. Snöförhållandena var absolut optimala, djup och mjuk snö som garanterar en utmanande tävling. Arrangörerna samt de tävlande var mer redo nu än någonsin och denna resa skulle bli någonting alldeles extra.

Fotocred Sofie Abrahamsson

Denna gång gick tävlingen av stapeln vid Askeberget och nytt för i år var att startande redan vid tävlingsgenomgången fått första checkpointens koordinater. Detta var något som gjorde att samtliga förare stod på tårna och var redo att trycka gashandtaget mot styret så snart som startflaggan drogs ner. Trots detta var det en splittring vid starten där förarna siktar på olika vägar upp för bergssidan och till den första checkpointen.

Fastkörningarna haglar tätt och energin dryper snabbt ut ur kroppen för samtliga. Efter en stund är det dock tydligt att en klunga dragit ifrån till viss ledning och det är ett tiotal förare som tämligen snabbt tar sig in för kontrollerna som sträcker sig över Uljabuouda. Vägvalen är många och striden om förstaplatsen slår om mellan kontrollerna.

Fotocred Sofie Abrahamsson

Efter 10 avklarade kontroller passerar Simon Lindahl mållinjen på en imponerande tid 3:16:31, Följt av undertecknad som kom cirka 8 minuter efter och som tredje förare över mållinjen passerade Joel Lindgren från Arvidsjaur. Allt därefter stapplar flåsande deltagare in i målområdet och dagen börjar rulla mot sitt slut.

Fotocred Sofie Abrahamsson

När målgången är avslutad kör tävlande åter den cirka 2 mil långa vägen till Experience Arjeplog, där snabb energi samt dryck serveras till de nu mer utarbetade deltagarna. Nu tar även snacket vid om vilka äventyr som man varit med om och vad som egentligen hänt där ute i skogen. Under timmarna som går fram tills prisutdelning kommer det dock fram uppgifter som ändrar på resultatlistan. Flertalet tävlande har tagit 2 av kontrollerna i felaktig ordning och blir därmed diskvalificerade. Inga sura miner trots detta. Efter en underbar tävlingsdag som detta är det ett gäng lyckliga äventyrare som samlas till den fina middagen som under kvällen serveras i samband med prisutdelningen på Hotell Silverhatten.

Slutliga resultatlistan ser ut som följer:

Vi på Sledtrax vill tacka för en lyckad tävling och ser fram emot att få följa med under nästa års äventyr! Vill ni läsa mer om Ride & Seek skall ni klicka in här: RIDE & SEEK

Läs fler REPORTAGE

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen