Kontakta oss

Trax impressions

YAMAHA SX VENOM – UNGDOMARNAS NYA FAVORIT?

Yamaha har genom sitt samarbete med Arctic Cat fått tillgång till riktigt läckra chassin och motorer, Yamaha SX Venom är inget undantag. En maskin i 7/8 skala, utrustad med en lätt 400 cc motor, som riktar sig till den yngre målgruppen som en väldigt potent instegsmaskin. Ett riktigt läckert koncept som de flesta fantiserat om genom åren, lever den då upp till förväntningarna?

YAMAHA SX VENOM

Yamaha SX Venom är helt ny för i år och det första som slår en är att den har i princip samma utrustning som en fullstor skoter. Här hittar vi en elektronisk back som vänder rotationen på motorn, vi hittar en elstart som standard, justerbar hand och tumvärmare och även en digital hastighetsmätare. Allt detta sitter alltså standard på maskinen som är tänkt som en bra instegsmodell. Här finns det ingen anledning till att inte tycka om skoteråkning.

YAMAHA SX VENOM

Motorn är även downsized som det så fint heter i motortermer, i princip kan man säga att man tagit en 800 motor och helt enkelt tagit bort en cylinder. Kvar har man en superlätt och smidig spis som ändå har mer effekt än de flesta fläktkylda tvåcylindriga motorer. Det som varit svårt med de fläktkylda motorerna är att de bygger på gammal teknik med förgasare och är beroende av extra soppa för att kyla cylindrarna. Därför börjar de att fasas ut då det är svårt att uppnå dagens avgaskrav. Denna motor på 400 cc har dock ett modernt insprutningssystem precis som på premium maskinerna, vilket gör att man får en betydligt renare och effektivare gång som även klarar avgaskraven. Motorn gör det även möjligt att hålla nere måtten på hela maskinen vilket också bidrar till att vikten förblir väldigt låg.

YAMAHA SX VENOM

Eftersom maskinen är mindre än vanligt har man även anpassat mattan som är 35,6 cm bred jämfört med 38 och 40 cm som är vanligt på en fullstor snöskoter. Längden är 307 cm och kamhöjden 25 mm, vilket känns helt rätt på denna maskin som är byggd för ledkörning. Det är dock inte allt som är mindre på Yamaha SX Venom utan bränsletanken är på hela 44,3 liter, vilket är mer än på många större maskiner. Nu har vi inte kunnat testa bränsleförbrukningen men vi misstänker att man kan komma riktigt långt med en liten och på pappret bränslesnål motor tillsammans med en väl tilltagen tank.

YAMAHA SX VENOM

På fjädringssidan har man valt att satsa på en riktig framvagn med dubbla a-armar som ger hela 183 mm lång fjädringsväg och en justerbar spårvidd mellan 952 – 978 mm. Boggien är en modell med en främre och en bakre stötdämpare tillsammans med torsionsfjädrar. Det man sparat in på är själva stötdämparna som är av lite enklare modell och saknar inställningsmöjligheter. Dock är maskinen lätt och för de flesta i målgruppen kommer stötdämparna att räcka till.

YAMAHA SX VENOM

Yamaha SX Venom må vara 7/8 av storleken på en fullstor skoter, men vi på Sledtrax anser ändå att det är en av årets absolut största nyheter. Ett helt nytt koncept med en mindre, lättare maskin med en helt ny motor och trots att man har byggt en instegsmodell hittar vi många premiumfunktioner. Vi tror att detta spännande koncept är här för att stanna och att man kan locka fler in den fantastiska snöskotervärlden.

Läs fler TRAX IMPRESSIONS

Kontakta din lokala Yamaha handlare:

YAMAHA CENTER ÖSTERSUND

Fortsätt läs

Mer i Trax impressions

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen