Kontakta oss

Trax impressions

ARCTIC CAT HARDCORE ALPHA 8000 – THE AGILE FLYER

Arctic cat slog hela branschen med häpnad när de lanserade sitt nya mountain koncept inför förra säsongen. En enkel boggieskena till skillnad från två fick vi se och frågorna var många, efter en säsong i konsumenternas händer kan vi inte annat säga än att det varit en succé. I år har man tagit konceptet vidare med fler modeller och nu ska vi ge er dom första intrycken från värsting modellen Arctic Cat Hardcore Alpha One.

Arctic Cat Hardcore Alpha

Arctic Cat egna väg?

Arctic cat har ofta gått sina egna vägar och utvecklat sina snöskotrar med lösningar som ingen annan har, förra året var det återigen dags att sätta ett nytt patent i produktion. Efter succén förra säsongen kommer även Hardcore modellerna i år med samma monorail lösning, nu är det alltså dags att ta detta koncept till bokstavligen nya höjder!

För er som inte haft chansen att testa nya catterna med enkelskena i boggien, gör det! Maskinen blir otroligt smidig och lättkörd där man snarare får hålla tillbaka lite för att inte överarbeta. Fäst istället blicken långt fram och koncentrera dig på vart du vill åka och maskinen kommer att hänga med utan att motarbeta körningen.

In action

Hur fungerar monorail?

Vi får fortfarande frågor om det verkligen fungerar lika bra vid skråkörning när mattan följer underlaget istället för att ligga i samma vinkel som en traditionell boggie. Och vi kan ärligt säga att dessa frågor hade vi också innan vi testat. Faktum är att vi upplever att vi kan åka brantare vid skråkörning med monorail än fjolårets Hardcore med traditionell boggie.

Mattan får grepp på alla kammar istället för att det enbart är de inre. Sen är greppet grymt bra med de tre tum höga kammarna och 3,5 tums delning vilket innebär att kammarna sitter med lite större mellanrum och får därmed lite mer orörd snö mellan varje kam. Det är inga problem att lyfta skidorna i vädret med nya mattan samtidigt som vi har gott om kraft i maskineriet.

In action

Motorn då?

Det har knappast undgått någon att det är mycket fokus på Brp och Polaris 850 cc snurror vilket även ingenjörerna på Arctic cat snappat upp. Inför 2020 har de nya 800 cc motorerna fått en rejäl uppdatering för att matcha kraften i konkurrenternas nya motorer.

Eller vad sägs om nya cylindrar, kolvar, förbränningsrum, svänghjul och insprutning tillsammans med nya kalibreringar? Vi var helt klart imponerade över gången i nya motorn där kraften helt klart fått tillökning samtidigt som motorn går renare och känns vassare i gassvaret.

In action

Mer nytt?

Vad som dock gör att Hardcoren skiljer sig mest från övriga i M serien från Arctic cat är stötdämparna, här sitter det riktiga värstingar monterade redan från fabrik. Fox 1,5 QS3 coilover stötdämpare där den bakre boggiedämparen även har lock out funktion som gör det möjligt att i det närmaste låsa stötdämparen.

En fiffig funktion om man vill göra branta klättringar och ändra karaktären på maskinen där skidorna hålls kvar i snön istället för att man stegrar över. Men framför allt klarar fjädringen ordentliga flygturer och Hardcoren är helt klart alternativet för den som gillar hård körning med stora flygturer.

In action

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att årets Hardcore har fått bättre lössnöegenskaper och en vassare motor än föregångaren. Och vi är helt klart imponerade på uppdateringarna som kommit i år, vi tror att konkurrenterna får se upp i drivorna i vinter!

Läs fler TRAX IMPRESSIONS

Kontakta din lokala Arctic Cat handlare:

SKOTERDELEN

NAVIS POWERSTORE

Fortsätt läs

Mer i Trax impressions

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen