Kontakta oss

Trax impressions

ARCTIC CAT RIOT X 8000 ES 146”, ÄKTA 50/50 CROSSOVER

Till 2020 har Arctic cat gjort om produktprogrammet drastiskt. Lössnösegmentet har slimmats ner, ledmaskinerna har utökats i antal och helt nya modeller har kommit fram. En riktigt rolig nyhet är i Crossover-segmentet där vi nu hittar en helt ny modell. Denna modell finns i två varianter, Arctic Cat Riot X 8000 och Riot 8000. Vi på Sledtrax var på plats i Saxnäs när provkörningen tog fart och detta är våra ord om den sistnämnda maskinen, Riot X 8000.

En helt ny modell som ersätter de tidigare crossovermodellerna låter för oss väldigt spännande och under genomgången av maskinerna framgår det att det kommer två olika varianter av denna nya modell. Den stora skillnaden mellan dessa maskiner är bredden på framvagnen, valet av matta samt stående/liggande styrstång. Hårfina skillnader kan tyckas, men det ger skillnad ute på fält.

Vi väljer att kika närmare på modellen Riot X 8000 som har en lite smalare framvagn på 39,5-41,5” samt en vertikal teleskopisk styrstång. Snön är vid provtillfället relativt kompakt och detta är nog ganska idealt för denna typ av skoter. Vi åker iväg ut längs skoterleden och känner en del på dem kraftiga FOX QS3 dämparna som skotern är bestyckad med. QS3 dämparna är ingen nyhet för oss på Sledtrax, eller för Arctic cat heller för den delen.

Dem hittade vi på bland annat 2019 års modeller och vi har inför denna provkörning redan en bra aning om prestandan, något som blev bekräftat. Riktigt bra kalibrerade stötdämpare som förgyller färden. Den okopplade boggien arbetar på bra längs den stötiga skoterleden och här finns det ingenting att klaga på.

Skotern är otroligt rolig på den hårda leden och crossover kompromisserna känns inte av. Mattan greppar bra trots 50mm kamhöjd och armarna rätas ut när man gasar på. Utanför spåret i den mjuka snön kommer lekfullheten upp till ytan igen när skidorna på begäran pekar mot himlen. Att åka längre sträckor på vändhjulen är svårt, den hårda stänklappen samt den längre tunneln gör motstånd och skidorna får hitta tillbaka till marken ganska snart. Motorn är rapp och ljudet är adrenalinframkallande, man känner direkt att det är en väldigt tuff skoter man kör omkring på. 

Men lätt och enkelt manövrerar man i mer teknisk terräng. Kanske har man den aningen smalare framvagnen att tacka för det. Att skråköra längs branterna eller att göra mindre klättringar är inget problem och det känns precis som en lössnömaskin skall göra.

Sammanfattningsvis:

Helhetsuppfattningen på ARCTIC CAT RIOT X är väldigt bra, något som stärks av att man bara ville åter till denna maskin även fast det fanns många övriga att välja bland. Detta är en väl genomtänkt maskin byggd efter ett bra recept med grymma komponenter i kombination med en välrenommerad drivlina som klarar det mesta. En skoter som sannerligen lever upp till definitionen av en crossover. En tuff maskin som konkurrenterna får se upp för.

Läs mer om Arctic Cat HÄR

Läs mer hos tillverkaren HÄR

Fortsätt läs

Mer i Trax impressions

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen