Kontakta oss

Trax impressions

SUMMIT X EXPERT – FLAGGSKEPPET

Dagens lössnömaskiner har gjort en lång resa utvecklingsmässigt och modellåret 2020 är inget undantag. Summit SP och Summit X har vi sett i modellfloran från Ski-doo ett bra tag och nu är det dags för ytterligare en modell i programmet. Summit X Expert är som namnet antyder framtagen för de som vill höja nivån ytterligare på sin lössnökörning och är det värsta som Ski-doo har att erbjuda nästa säsong.

Tillsammans med några av Ski-doo´s egna ambassadörer i USA och Kanada har man jobbat hårt med att göra en ännu bättre Summit. Inget har lämnats åt slumpen och även de minsta detaljerna har man filat på, eller vad sägs om att tillverka ett nytt styre med en mindre diameter för bättre grepp där man samtidigt sparar på krafterna i händerna. Även styrhöjden är lägre och tillsammans med en ny mindre burkrem och handtagsskydd har man en bättre förarmiljö.

Nya trender:

En annan het trend bland de riktigt inbitna lössnöåkarna är att åka med en kortare bandtunnel. Allt för att göra maskinen smidigare samt att det blir mindre yta som kan göra motstånd i snön vid bland annat skråkörning. Här måste vi ge Lynx en eloge som vågade vara först med detta koncept som blivit väldigt populärt i lössnö segmentet. Nu gör Ski-doo samma sak med sin ”top of the line” maskin. Men en kortare tunnel ger också en mindre kylare och mycket av snön hinner spruta bort innan den träffar tunnelns insida. Dock har Ski-doo en smart lösning på detta med en ny löstagbar Linq stänkskärm som leder in snön mot kylarna om man kör på lite hårdare underlag.

För att förbättra skråkörningsegenskaperna har man utvecklat nya styrspindlar med en annan geometri. Dessa ser till att hålla skidorna mer mot snön och gör att de inte kan ställa sig upp lika mycket som tidigare. Det här gör att man kan hålla en brant skrålinje utan att skidorna ställer sig uppåt och får fronten på maskinen att vilja sträva uppåt mot toppen. Nu håller skidorna emot och det blir både enklare och tryggare att köra längs med en brant sluttning.

På fjädringssidan ser vi att utseendet skiljer sig en del mot Summit X och det beror bland annat på att stötdämparna är Cashima coatade och i boggin är stötdämparna dessutom ställbara. Kalibreringarna är helt nya och man känner att maskinen är lite hårdare och man kan köra hårdare än tidigare utan genomslag.

Tidigare år har man kunnat köpa en limiter strap i tillbehörskatalogen, en lika enkel som smart lösning för att kunna ändra längden på balataremmen. Denna sitter som standard på Expert modellerna och med ett enkelt handgrepp med en liten spak på tunnelsidan ändras balataremmens längd. När man kör med det korta läget blir maskinen en ännu vassare klättrare där skidorna hålls nere lättare och man kan göra riktigt branta klättringar. 

Men det är inte bara på klättringarna som man har fördelar, utan även vid skråkörning blir maskinen stabilare och tendenserna att sträva mot toppen blir mindre. En klart rolig lösning som uppskattas. Det hade dock varit riktigt fint om det hade varit möjligt att göra inställningarna från styret medan man kör.

De redan bra fotstegen har också fått sig en uppdatering med större snögenomsläpp längst fram där det tidigare kunde samlas lite snö och is. Tillsammans med 47C dynan som är mindre än X modellens dyna gör att Summit X Expert har fått en riktigt grym förarmiljö som bör passa de flesta som vill åka lite extremare.

Ski-doo summit expert har med alla dessa uppdateringar tagit maskin till en ny nivå där man får en skoter som är redo för hård och teknisk körning.

Läs mer om Ski-doo summit HÄR

Läs mer om Ski-doo hos tillverkaren HÄR

Fortsätt läs

Mer i Trax impressions

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen