Nyheter
PERSONLIGA FAVORITER BLAND 2018 ÅRS MODELLER – SÅ HETT DET BARA KAN BLI!
Under vårvintern 2017 avklarades två stora pressvisningar, såväl Snowshoot i West Yellowstone där alla märken utom Lynx fanns representerade samt BRP:s egen visning i Rovaniemi där vi fick chansen att bekanta oss med såväl Lynx som Ski-Doo under nordiska förhållanden. Självklart hade Sledtrax reportrar på plats vid båda dessa event som har klämt, känt och framförallt testat alla skotrar för att kunna rapportera vad som är årets alla höjdpunkter. Allt har gått bra, och vi kan konstatera att det finns mycket nytt att glädja sig åt även inför modellår 2017. Vi gav alla utsända ett extra uppdrag i samband med visningarna, nämligen att lista de personliga favoriterna!
Johoja… Under fyra intensiva dagars Snowshoot hinner vi klämma, känna och framför allt köra fler än sextio maskiner från fyra tillverkare. Modellfloran är minst sagt varierande och det finns en maskin för varje smak. Minst!
Ingemar och wow faktorn!!
Att ur detta blurr av maskiner välja tre favoriter är inte helt lätt. Det finns ju så vansinnigt många fina maskiner och frågan är ju bara vad man tänker använda den till. Men denna gång har jag gått till “wow faktorn” som respektive släde gav mig och jag har inte tänkt så mycket i banorna av vad jag själv skulle köpa om det var aktuellt.
Utifrån detta har jag hittat tre slädar som på ett eller annat sätt påverkade mig mer än övriga maskiner och som verkligen känns bäst på just sin grej. Dessa tre är:
1. Polaris 800 Titan XC 155
Fränare blir det nog inte? Känslan att manövrera denna stora svarta best genom skogarna i klippiga bergen har etsats sig fast hos mig. Stor, brutal och lättkörd. En mångsidig atlet som fixar allt från tungt arbete till lättsamma söndagsturer och trivsamt underhållningsvåld i enskildhet vid någon fjällsluttning.
2. Arctic Cat M 8000 153
Att små förändringar kan göra stor skillnad är denna maskin ett bevis för. För även om chassiet har några år på nacken nu och borde vara lite frånåkt av främst Ski-doo och Polaris, så har de uppdateringar man gjort till 2018 gett stor effekt. Minst sagt lyckade uppdateringar som gör att Arctic på allvar är med i matchen igen.
3. Ski-Doo MXZ X-RS 850 E-TEC
Ja jisses, vad säger man? Helt klart en av de hårigaste skotrar som finns om man gillar aktiv ledåkning. Fjädring, balans, effekt, allt i enastående harmoni! Skall avnjutas i full attack på bredsladd eller i luften och ju hårdare man pressar den, desto bättre trivs den. Lockar definitivt fram tonåringen i mig. Nästan så att jag får lust att vända kepsen bak och fram…
André väljer helst ett tjugotal!!
Att välja ut tre favoriter ur hela nästa års modellprogram från samtliga tillverkare är verkligen ingen lätt match. Och hade jag fått välja fritt hade det garanterat blivit minst tvåsiffrigt istället. Skotrarna är många och intrycken likaså, trots det har jag kommit fram till tre stycken som gett lite extra stort intryck på mig i år.
1. Lynx BoonDocker DS 3900 850 E-TEC
Jag börjar med en lössnömaskin som har gjort ett jättekliv i utvecklingen till 2018. Det är ingen mindre än nya Lynx BoonDocker DS 3900 850 E-TEC, här har det verkligen hänt grejer som lyfter maskinen till en helt ny nivå. Den har många gemensamma delar med koncernsyskonet Summit. Men Lynxen har ett helt eget DNA och egenskaper som gör att det känns som en egenutvecklad maskin. Det finns också kraft i överflöd med den nya 850 motorn samt en smidighet som vi inte varit med om på en Lynx tidigare. Lynx firar 50år som tillverkare och det märks att det inte sparats på krutet…
2. Polaris 800 SKS 146
Under de första dagarna i West Yellowstone var föret som bäst i mitt tycke, det vill säga massor av lössnö. Under ett av körpassen hade vi Polaris SKS 146″ till vårt förfogande, och körglädjen den gav oss är svårslagen. Galet lättkörd med den smala framvagnen och en peak matta som greppar oavsett om det är löst eller hårt före. Ja det är helt enkelt svårt att inte gilla den här multitalangen. Man gör nästan så tighta donuts att man kör på sig själv. Fjädringen håller också toppklass och att hoppa i drivor med mera på fjället kan nog inte bli så mycket roligare.
3. Polaris 800 Titan XC 155
När jag tänker efter på vilka maskiner som gjorde lite extra intryck på mig i vinter, är det ständigt en som dyker upp på näthinnan. Nämligen Polaris Titan XC 800, vilken maskin. Så fel men ändå så rätt. Polaris värsta motor, bland dom bästa stötdämparna på marknaden och det grymma Axys chassiet. Allt i en härlig blandning som inte bara på pappret är bra. Utan den här maskinen levererade massor och lite till. Eller vad sägs om att man ligger bredvid leden där ingen sladd eller pistmaskin varit på hela vintern, och det är således väldigt gropigt dåligt. Men med Titan och den grymma fjädringen hade ändå dom hetaste sportmaskinerna det svettigt för att hålla tempot. Mäktigt!!!
Andreas blev imponerad av parkeringen!!
Andra året som rookie och första gången på Snowshoot i West Yellowstone.
Uppställningen av alla maskiner från Ski-doo, Polaris, Arctic Cat och Yamaha på den vinterstängda flygplatsparkeringen gjorde mig stum. Vilken mäktig upplevelse.
Precis som ifjol och många år innan så är det lössnösegmentet som dominerar utvecklingen. Fast det fanns en hel del nytt på andra områden med till nästa år. Veckan vi var över till USA så var det rekordmycket snö och helt otroliga leder, sanslöst roligt att få lägga mil på olika modeller. Efter att ha kört 60-70 mil på fyra dagar så kommer här tre favoriter.
Och för ordningens skulle så måste jag berätta att Lynxarna provkördes i Finland och dit kunde jag inte åka. Jag gissar utifrån att ha lyssnat med dom andra att Lynx Boondocker 3900/4100 hamnat på min lista, vem vet kanske högst upp till och med.
1. Ski-Doo Freeride 154
2017 års Summit är en riktig best, motorn har otroligt med effekt. Till 2018 blir det bara bättre. Freeriden i Summitutförande med betydligt bättre dämpning, förstärkningar här och där samt Shot-starten gör det till en favorit. Lägg på ett kilo, en start med magnapullen på morgonen och sen kör du med “elstart” resten av dagen, hur fränt är inte det? Den vi körde lirade kanon i variatorerna och då känns det att det är 50cc extra mot 800 kubikarna. Summiten lider lite av sina enkla dämpare när det blir annat än lössnö, där går Freeriderns dämpare in och fixar biffen.
2. Arctic Cat M 8000 153
Vilken maskin! Den nya motorn svarar blixtsnabbt, minsta nudd på gasen och motorn är med. Den kommer med extremt fina dämpare från fabrik, enkel justering med låsfunktion som gör att den inte reser över för minsta lilla. Synd att det inte går att släppa låsningen från styret bara. Det märks tydligt att man fått slimmade kåpor för det finns ingenting som hakar fast vid skrå. Kommer garanterat att bli en intressant maskin på marknaden 2018.
3. Polaris 800 SKS 146
Här var det inte lika självklart vad som skulle hamna på tredje plats. Yamaha Sidewinder B-TX LE 153 har verkligen ryckt upp sig med nya dämpare men framför allt ett par bra skidor. Nu nöp dock SKS 146:an tredjeplatsen, för snacka om buspiller. Bra grepp i peakmattan på led, kanske inte optimal i snö men tar sig fram med bravur. Balansen i maskinen är det inget fel på och fotstegen är riktigt bra. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: 146″, mer allround i vårt avlånga land blir det inte!
Johan lär sig välja bort fast det gör ont!!
Har varit med på Snowshoot under ett antal år nu, men måste säga att det är lika roligt varje gång. Man känner sig verkligen som ett barn på julafton när man kliver in bland alla uppställda skotrar och leendet vet inga gränser när man inser att man kommer att få chansen att provköra alla under de kommande dagarna. Det är verkligen ett tillfälle att prova alla typer av maskiner och jag kan bara konstatera att man kan ha riktigt roligt med alla varianter. Allra roligast är det när en maskin som klassas in i en kategori man normalt inte tycker så jättemycket om överraskar på ett positivt sätt, något som sker i princip varje år. När man nu sitter här, långt efter Snowshoot, och ska försöka välja ut sina tre favoriter brukar det vara omgivet av en viss mängd ångest, så även detta år. Det finns helt enkelt så många bra maskiner att det är svårt att välja.
1. Ski-Doo MXZ X-RS 850 E-TEC
Som gammal långloppsräv har alltid hjärtat klappat lite extra för snabba och lätta ledmaskiner med kompetent fjädring. Föregångaren till årets X-RS har därför ofta legat högt på mina topplistor. Därför är det extra roligt när man får chansen att prova på X-RS i 850 utförande och direkt inser att en riktigt bra maskin blivit ytterligare några klasser bättre. Motor, fjädring och balans fungerar kalas, och att få leka med denna best på en riktigt guppig och dålig led är ett sant nöje. Varför fanns inte den här när jag tävlade? Då hade pokalerna här hemma haft en etta på sig och inte en 10:a.
2. Polaris 800 Titan XC 155
En riktig dark-horse i ordets rätta bemärkelse. På papperet en tung och klumpig bredbandscrossover med hög effekt och bra fjädring. I verkligheten ett buspiller utan motstycke. Att ligga på fullt bredställ med denna maskin på de breda lederna kring West Yellowstone är inget som går att beskriva, det måste helt enkelt upplevas. Leendet sprider sig fortfarande i hela ansiktet bara jag tänker tillbaka på den där turen i början på mars. Att en bredbandare kunde vara så otroligt underhållande kunde jag aldrig ana.
3. Yamaha Sidewider X-TX LE 141
När vi ändå är inne på upplevelser som man aldrig kommer att glömma så är det helt omöjligt att inte känna hur nackhåret reser sig när jag tänker tillbaka på turen med detta monster. När alla andra maskiner har maxat ut sina resurser då accelererar Sidewindern fortfarande brutalt. Känns som att kraften är oändlig! I X-TX LE 141 har man hittat den perfekta blandningen som gör att den fungerar både på och utanför leden. Enda problemet med denna best är att man definitivt måste ha respekt för de resurser som ruvar under den klassiskt Yamahablå huven.
Med detta avrundar vi kapitlet personliga favoriter för modellår 2018, och sneglar nu vidare mot den annalkande vintern. Då ska vi köra dom igen, som vi väntar!