Kontakta oss

Reportage

MÅNADENS PROFIL – HAMPUS HÖGLUND

Han var den yngste svensken genom tiderna att få dispens att köra snöskotercross i Sverige dessutom är han den yngsta från Skandinavien att debutera i USA. Med en pallplats i USA för två år sedan han grabben fått blodad tand. Nu fyra år senare är han mer taggad än någonsin att ta säsongen och skotercrossen med storm. Månadens profil är ingen mindre än Hampus Höglund.

Berätta lite kort om dig Hampus?

Jag är 14 år, bor strax utanför Östersund. Är born and raised på Yamaha Center som min pappa driver. Motorer och framförallt snöskoter har alltid varit mitt stora intresse. Mycket tid spenderas garaget.

Förutom snöskoteråkning, vad är dina övriga intressen?

Jag försöker följa med och jaga så mycket de går under hösten. Annars blir det en del 110-körning och vattenskoter under sommaren. På vintern finns det inte tid till något annat än skotercrossen.

Hur kommer det sig att du har fastnat för skoterkörningen, vad är drivkraften för dig?

Min pappa tävlade med snöskotrar i nästan 20 år, jag har varit med honom så länge jag kan minnas. Det har alltid funnits skotrar hemma, både stora och små, så jag blev invaggad i skoteråkningen tidigt. Pappa körde sin sista tävling på elitnivå 2020 då han vann Cat Attacken under Arctic-Cat Cup, jag körde samtidigt premiären av nya 200 klassen, det blev ett bra generationsskifte.

Foto: Niklas Sundin

Nu tävlar du sedan några år tillbaka i skotercross där du kört och hamnat på pallen i USA, berätta mer?

Jag fick en Ski-Doo 550 att tävla på första året i U12-14 redan när jag va 10 år, därmed är jag den yngsta hittills som fått dispens i Sverige att tävla på stor maskin efter knatteklasserna. Jag klassade upp mig i U14-16 redan förra säsongen som 13 åring och körde en Ski-Doo RS 600, det blev en femteplats på Nordiska Mästerskapet och en fjärdeplats på SM, så det va kul! 

Vad gäller USA så har pappa själv både tävlat och jobbat del i USA så han har väldigt mycket kompisar och kontakter där, på den vägen ordnade han en styrning åt mig för Muller Motorsports på en Arctic-Cat. Andra tävlingen jag körde blev jag trea och fick kliva upp på pallen, ett minne för livet! Jag är den yngsta hittills från Skandinavien som tävlat i USA. Nu har jag tävlat i Duluth, Shakopee och Dubuque, till vintern kör jag min fjärde tävling i USA, den här gången i Fargo på en Ski-Doo 600 RS för Jason Houle som äger Straightline Performance och RSI.

Hur ser planerna ut för kommande säsong?

Vi ska precis som innan ha kul, det har alltid varit prio ett oavsett vad. Vi har aldrig pratat resultat eller satt höga mål, jag har väldigt många och bra sponsorer i ryggen som hjälper mig att tävla. Vi försöker ge tillbaka så mycket som möjligt genom att synas och vara proffsiga både på banorna och vid sidan av. Utan både mamma och pappa samt Per Larstrand som alltid följer med och ställer upp hade det inte funkat.

Du är ambassadör och sponsrad av flertalet varumärken vilka jobbar du med idag? Hur blir man en sponsrad åkare?

Ja, utan mina sponsorer skulle det inte vara möjligt att tävla. Vi har inför den här vintern gjort klart med över 30 företag som sponsrar, stort som smått. Inför varje säsong är det någon ny som hör av sig och erbjuder sig att vara med på resan, men i huvudsak är det pappa som har hand om det. Jag försöker vara en schysst förare och hålla i ordning på grejerna.

Vi avrundar intervjun med tre snabba frågor: 

-Häftigaste skoterminnet?

Det är helt klart att få kliva upp på pallen i Shakopee under ISOC Nationals som 12 åring.

-Hur ser vi till att skoteråkningen i Sverige förblir hållbar även i framtiden?

Genom information, jag tror att det är bättre att informera än att förbjuda. Om alla vet vad som gäller och förstår konsekvenserna så är det inga problem.

-Vad är din kommande målsättning inom skoteråkningen?

Att fortsätta ha kul, träffa nya kompisar inom racingen och göra sponsorerna nedan nöjda.

Straightline Performance

PLR Performance

Telehantering i Östersund

FXR Racing

FXR Racing Europe

Heta arbeten Tak & Energi AB

Stavre Mobile Service AB (SMS AB)

Jämtländska Säljgruppen AB

Rox Speed FX, Inc.

Office Design Nordic AB

Vvsteknik AB

Oktan Sverige AB

Hälsinge Industrimålning AB

Partilager

Byggtjänsten

Beans In Cup

Alfa Reklam

KRAFT Gym&Fitness

Markus Hemmingsson

Jemtvulk

EAG Rental

EAG Entreprenad AB

Nightline AB

ICA Nära Nälden

O’Learys Östersund

Faffa Sports

FB Energi & VVS

Söderberg & Dahl AB

Sledtrax

Leaded Invest AB

La Fabbrica Del GUSTO

Fredrik Holmberg AB

Sjöberg & CO

Leaded Race Supply

TC Kraft

Team Walles MK

Glöm inte att prenumerera på Sledtrax Nyhetsbrev med chansen att vinna massvis med nya produkter varje månad

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen