Kontakta oss

Sledtrax projektskoter

EN ÖVERLADDAD SKI-DOO SUMMIT TURBO HAR ANLÄNT

Få vågade nog knappast tro att vi skulle se en snöskoter med tvåtaktsmotor och originalmonterad Turbo levereras med garantier för 10 år sedan. Inför årets säsong har dock Rotax vågat ta steget med att vara först i världen med sin Turboladdade E-TEC 850 motor. Med den stora nyheten i skoterbranschen var det ett självklart val för oss på Sledtrax att Ski-doo Summit X 850 E-TEC Turbo får en plats i vår långtestflotta.

Ski-doo Summit X 850 E-TEC Turbo

Den största nyheten från Ski-doo är utan tvekan att de utvecklat en tvåtaktsturbo som dessutom har innovativa lösningar som skiljer den från eftermarknadens turbokitt. Lite förenklat kan man säga att turbons uppgift är att trycka in mer luft på insugssidan av motorn, mer syre ger ökad verkningsgrad på förbränningen vilket genererar mer effekt.

Men som med mycket annat finns det även nackdelar med en turbo och det är att motorn behöver komma upp i varv för att turbon ska snurra nog snabbt och generera mer effekt. Det är vad man brukar kalla för turbolagg och kan upplevas som ketchup-effekt när allt kommer på en gång.

Det är här som teknikerna på Rotax har gjort ett bra jobb och tänkt utanför ramarna för att få en jämn effektkurva och bibehållet gassvar som E-TEC 850 är känd för. Man har helt enkelt gjort en bypass ventil som i stängt läge gör att motorn fungerar som utan turbo men när man kommer upp i varv där turbon börjar göra nytta öppnas ventilen successivt och utan lagg kommer turbons laddtryck vilket ger ökad effekt.

Vid testkörningarna av Rotax nya Turbomotor kan vi inte annat än bli imponerade över hur jämt och fint motorn går med ökad kraft på både mellan och toppen i registret. Det ska dock bli intressant i vinter när vi får chansen att lägga fler timmar och verkligen se om det kommer att fungera som det är tänkt.

Förutom turbon sitter det en ny lättviktshuv i år som har lite annat utseende och lägre vikt än tidigare. Dynan är också omarbetad med en ännu lägre sitthöjd för att det ska bli lättare att förflytta sig vid stående körning och nu kan man nog inte göra den lägre utan att bygga om tanken också.

På den nya huven hittar vi även en ny 4,5” stor LCD display som ger en tydlig och bra översikt där man kan se mer information samtidigt jämfört med den gamla displayen.

Stefan & André TORDS MOTORSERVICE

I övrigt känner vi igen specifikationerna från fjolårets Summit X Expert som fick en rejäl uppdatering med kort tunnel, lägre styre och smalare diameter, snabbjustering av balatarem, uppgraderade stötdämpare och lättvikts styrspindlar för att nämna de största nyheterna som kom.

Denna säsong har vi hämtat vår långtestmaskin hos Tords motorservice i Bredåker som är en av Sveriges största återförsäljare på Ski-doo. Det är något som definitivt märktes när det var dags för oss att hämta vår Summit X 850 E-TEC Turbo. Butiken är proppfull av nya maskiner som står redo för leverans och de berättar att vissa dagar har det liknat ett lämmeltåg med maskiner från verkstaden genom butiken och ut genom portarna till kundernas släpvagnar.

Trots att butiken ligger i en liten by hittar kunderna hit vilket kanske inte är konstigt när det är god service och ett utbud av både maskiner och tillbehör som är svårslaget.

Efter en gedigen genomgång av både service och hur maskinen fungerar var det dags att lasta och bege sig hemåt. Tankarna i bilen började direkt snurra och man funderar hur den nya turbomotorn kommer att fungera. En kort stund senare började man tänka i andra banor, hur skulle denna värsting bli om man optimerade alla egenskaper? Optimerad motor och drivlina, annan matta, bättre fjädring, anpassad förarergonomi. Ja inte kan man vara helt frisk som har dessa frågor innan maskinen är testad.

Det är frågor som vi ändå tycker skulle vara riktigt intressanta att ta reda på och för att ni läsare ska få möjligheten att se vad som är möjligt med nya Summit Turbon. Därför kommer vi tillsammans med några av de främsta eftermarknadsleverantörerna att se hur långt vi kan ta denna maskin under vintern.

Det vill ni verkligen inte missa och ni bör hålla koll på Sledtrax för att ta del av kommande artiklar och filmer med bland annat denna Ski-doo Summit X 850 E-TEC Turbo.

Kontakta din lokala Ski-doo handlare:

TORDS MOTORSERVICE

TERRÄNGMASKINER

AUTO-BLÅ

OKTAN SVERIGE AB

LINDROTHS MOTORCENTER

E-SON MASKIN

Läs fler Sledtrax Projektmaskiner

Fortsätt läs

Mer i Sledtrax projektskoter

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen