Produkter
KLÄDGUIDEN – 509
Så skiner vårsolen, snön är mer eller mindre försvunnen och vi blickar fram mot nästa säsongs härliga skoteråkning! Vad passar då bättre än att summera säsongen 2023-2024 med vad jag tycker om mina kläder och annan utrustning från 509!
Skalkläder som fungerar
Jag har alltid kört med isolerade skoterkläder och nästan skakat på huvudet åt de tunna skalkläderna, men i år var det dags att med öppet sinne testa skalkläder från 509. Vi valde Evolve jacka och Bib-byxa som enligt tillverkaren skulle passa backcountry körning, ge god rörlighetsförmåga, hålla borta fukt från såväl yttre som inre källor samt ha funktionella fickor för att lätt komma åt innehåll i dessa. Så vad tycker jag då, lever 509 Evolve upp till förväntningarna? Efter några gångers körning började jag hitta rätt när det gäller att klä mig under skalet, man behöver definitivt inte så många lager som jag trodde.
Skalkläderna är vindtäta och då hålls värmen kvar närmast kroppen, för mig som ändock är lite frusen av mig har det oftast räckt med ett lager 1 underställ samt ett lager 2, vid rejälare kyla har jag kompletterat med en tunnare ylletröja. Lite chockerande för mig själv, har jag till och med använt ventilationsöppningarna! 509 Evolve-kläderna har fungerat riktigt bra vid backcountrykörningen, de har varit smidiga att röra sig i och med min körning har jag hållit mig torr varenda gång, även om det ibland har varit rejäl isbarka som när vi klättrade genom molntäcket på väg upp mot topparna i Revelstoke. Det var genomtänkta fickor med plats för allt från mobiltelefon till lavinsändare, lätta att öppna och stänga. Snölåset i jackans nederkant har fungerat mycket bra, jackan har hållit sig på plats och snön har inte krupit in ens en gång vid otb och andra akrobatiska övningar. Här bidrog också Bib-byxan som med sitt höga fram- och bakstycke effektivt stoppar yrande snö. Evolve jacka och byxa fanns i flera färger och jag valde en häftig gul/limegrön vid namnet Poison Dart på jackan, som verkligen syntes bra på fjället men som också var nog så smutsgrann. Det var dock lätt att tvätta och jag märkte ingen skillnad på kvaliteten efter tvätt, tyget har också hållit bra och efter en säsongs körning finns inga skador eller repor på kläderna.
+ smidighet
+ håller fukt borta
– smuts syns väl på denna färg
Hållbara handskar
Jag valde att använda Rangehandskarna som marknadsförs som både varma och smidiga. De är tillverkade i getläder och har liner med vattentätt och andningsbart membran, handryggen har tjockt foder och handflatan ett tunnare, samt en lång mudd som skyddar mot snö och kyla då den går upp över jackärmen. Jag använde handskarna i såväl sträng kyla som vid soliga vårdagar och för mig som är lite frusen passade den bäst för temperaturer över ca -15oC, där den har hållit mig både varm och torr om händerna. Jag tycker att handsken var riktigt smidig, lätt att ta på och av, hade bra grepp mot handtagen, handskarna har dessutom hållit bra och borde hålla flera säsonger till.
+ smidiga
+ håller fukt borta
+ bra grepp
– om man fryser lätt, räcker handskarna inte till vid strängare kyla
Rejäla skor
Tanken var att jag skulle köra med Raid Double Boa® skorna, men det blev istället 509 Raid Singel Boa® då dubbelboan var slut i min storlek. Skon har varit smidig och väldigt skön, vid såväl körning som under stunder vid eldstäder, kortare promenader i snö och med is under fötterna, men även vid lek med barnbarnet. Jag har hållit mig varm vid alla körningar oavsett utomhustemperatur, oftast har jag även varit torr om fötterna efter en dags körning, men vid några tillfällen har jag blivit fuktig på undersidan av foten.
Jag fann inga särskilda situationer där fukten uppstod, men efter att jag lade in den extra sula som följde med, tyckte jag att problemet blev mindre. Trots Singel Boa gick det bra att spänna fast skon och den har suttit bra med jämnt fördelat tryck. Trots de vassa fotsteg som sitter på dagens maskiner har skornas sula klarat sig bra, förmodligen kommer de att hålla flera säsonger till.
+ varma skor
+ smidiga
– viss fukt på undersidan av foten
Kvalitetshjälm
Även när det gäller hjälmen blev det ändrade planer och i stället för den tänkta Altitude 2.0 Carbon 3K Highflow hjälmen med kolfiberkompositkonstruktion och en vikt av endast 1050 gram, blev det att köra med Altitude 2.0 med glasfiberkomposit istället, samma funktioner, men ca 300 gram tyngre. Ventilationssystemet fungerade bra vid all typ av körning, inte bara vid aggressiv sådan. Det kom in frisk luft i hjälmen utan att man blev nedkyld, en bidragande orsak var den för mig lyckade nyheten Breathbox som är ett mjukt och skönt vindskydd som ligger över näsan och kinderna. En annan mycket behaglig funktion var Fidlock-spännet som gjorde det väldigt enkelt att både spänna fast och knäppa lös hjälmen utan att ta av handskarna ens en gång.
+ Fidlock
+ Breathbox
– Vikt
Glasögon med finess
Till hjälmen valde vi att använda glasögonen 509 Kingpin Ignite med uppvärmningsbar inre lins, där det sitter ett smidigt och lättåtkomligt batteripack på glasögonremmen. Jag blev riktigt imponerad över hur väl det fungerade, linsen hölls imfri utan problem med enbart korta intervall av värme och batteriet räckte hela dagarna ute på skoterfärderna. Det var också enkelt att ladda upp batteripacket genom att ansluta det till en medföljande laddare, precis som när man laddar en mobiltelefon eller liknande. Det följde också med en glasögonväska där både glasögonen och laddaren samt eventuella extra linser fick plats, praktiskt inte minst vid resor. Trots prislappen, som är relativt hög, så upplevde jag det som en god investering som gjorde körningarna både bättre och enklare, inga kalla glasögon innanför jackan på upptining och gott synfält vid såväl körning som vid stillastående pratstunder.
+ Imfria
+ praktisk förvaringsväska
Hjälm i en egen klass
Om Altitude 2.0 med 509 Kingpin Ignite var imponerande vid backcountrykörning, så fann jag vad jag tänkte skulle vara en helt fantastisk touringhjälm i 509 Delta V Commander med Cardo intercomsystem, Bluetooth-anslutning för musik och telefon, inbyggda JBL-högtalare med PSI-öronmuffsystem som ger isolering, passiv brusreducering och en skräddarsydd passform som gör det lätt att ta på och av hjälmen, Venturi Venting System som reglerar temperatur och fukttransport, inbyggt eluppvärmt Ignite Dual Pane visir samt sist men inte minst det praktiska Fidlock® spännet! Så många finesser – det var spännande att se om den kunde leva upp till mina förväntningar! Oh ja, här talar vi om touringhjälmarnas touringhjälm, 509 Delta V Commander är den absolut skönaste och varmaste hjälm jag någonsin har kört med! Ingen balaklava behövdes! Hjälmen sluter an mot ansiktet på ett bra sätt och en breathbox som fastnar med magnetlås mot hjälmöppningens nedre kant är fastmonterad på visiret och gör att andningsluften åker ut i ventilationssystemet. Mitt fram är hjälmens hakskydd nedsänkt, en liten detalj som gör mycket när man stannar för att prata med sina kompisar, man känner sig inte instängd och det är lättare för andra att höra vad man säger.
Den är i en klass för sig när det gäller touringåkning, att man kan pumpa upp kuddarna runt öronen så att det sluter tätt gör inte saken sämre, musiken, radion eller att prata i telefonen fungerar ypperligt när hjälmen tar bort vindbrus och motorljud så effektivt. Det elektroniska visiret höll effektivt borta imma, oavsett väder eller temperatur, vid körning såväl som vid stillastående stunder. Ja, väldigt många plus får den men också något minus. Ett är den kabel som ett elvisir måste ha. Kabeln är visserligen lätt att koppla i uttaget, men det är också lätt att man drar eller sliter i den, eller rent av glömmer att koppla ur när man lämnar skotern. Det hade varit bra med ett batteripack som man till exempel kunde ha i ryggsäcken, för den följer ju med när man kliver av skotern. Det var det ena, det andra är vikten, för den är något tung jämfört med en crosshjälm – hela 1970 gram. Men jag tänker att den passar bäst vid just ledkörning där den mer stilla körställningen gör hjälmens vikt inte har lika stor betydelse som vid crosscountryns häftiga rörelser i olika riktningar. Helt enkelt en hjälm jag vill rekommendera, om man vill ha en riktigt varm, bekväm och tyst hjälm på sin skoterfärd!
+ komfort
+fidlock
+ intercomsystemet
– vikt
Sammanfattning
Vi kan konstatera att produkterna från 509 håller hög klass, då det handlar om såväl finish och funktion som hållbarhet. Att man befinner sig i premiumklassen kvalitetsmässigt är inget att diskutera om, passformen har varit utmärkt efter mina behov, kläderna har känts smidiga och följsamma, hjälmarna har suttit bra, handskar och skor likaså. Storlekstabellerna stämde bra med kläderna, hjälmarna och handskarna följde min vanliga storlek, men skorna bör man nog ta en storlek större än man brukar ha. Hoppas att ni har haft nytta av denna klädguide, vi ses igen, kanske inte i skoterskogen på ett tag, men sommaren har ju mycket annat roligt att utforska.
Köp kläderna hos:
Läs fler: Klädguider