Kontakta oss

Reportage

SCANDINAVIAN HARDCORE CAMP 2016 – EVENTET FÖR ARCTIC CAT ÄLSKARE!

Helgen efter påsk ifjol anordnade Arctic Cat ett event för inbjudna gäster från både Sverige och Norge, men även några långväga gäster ifrån USA var med under helgen. Cirka sextio stycken Arctic Cat Hardcore maskiner av 2016 till 2017 års modeller stod uppradade utanför Marsfjäll Mountain Lodge i Saxnäs. Och trots att det var full vinter tror vi knappast Anders “Wesslan” har haft en så grön gräsmatta någonsin tidigare!!

Som ni kanske märker är det här en helg som går helt i Arctic Cats tecken där inget har lämnats åt slumpen. Dom långväga gästerna från USA var inga mindre än Rob Kincaid och David McClure som båda är hillcrossförare i den stentuffa RMSHA serien i Nordamerika. Båda två är även professionella backcountry åkare.
Dom flesta har säkert sett filmer från Jackson Hole där världsmästerskapen i hillcross går av stapeln varje år, en närmast lodrät backe med massor av portar man behöver snirkla sig runt för att komma i mål. Där och på många andra tävlingar har dessa två killar skördat massor med medaljer genom årens lopp.

Det var även en tredje kille med ifrån USA och det var ingen mindre än Troy Halvorsen som jobbar på utvecklingsavdelningen på Arctic Cat fabriken. Han berättade även om vilket engagemang och gemenskap som finns i Thief River Falls, och att dom som jobbar för Arctic Cat gör det för att dom verkligen brinner för märket. Det märktes tydligt på Troy vilken passion han har i sitt arbete för Arctic Cat och han var väldigt engagerad i diskussioner med de inbjudna cat-åkarna. Väldigt trevlig kille som förmodligen fick mer än tusen frågor under helgen. Och trots någon öl på kvällskvisten lyckades vi inte få fram någon information om vad dom jobbar med för kommande maskiner…. Slipad kille minst sagt!

Aktiviteterna under helgen började med en träff på torsdag eftermiddag där alla inbjudna fick en teknisk genomgång av 2017 års Hardcore maskiner, med vad som är nytt och förändrat på dessa. Arctic Cat har trots allt gjort en hel del uppdateringar på deras mountain maskiner till 2017 även om dom ser rätt lika ut till det yttre.

Senare på kvällen var det en gemensam middag där alla deltagare fick chansen att lära känna varandra bättre, det pratades flitigt om skoteråkning och om vi skulle kunna hitta någon lössnö efter att det varit tö veckorna innan eventet.

 

 

På fredag var det tidig uppstigning med frukost först upp på agendan.
För sen skulle alla förare samlas nere på Kultsjöns is med dom mäktiga Marsfjällen i bakgrunden.
Alla inbjudna förare fick också var sin matchande depårock. Det fick inte råda några som helst tvivel om vilken som var helgens färg!
När alla var samlade var det dags för fotografering av alla sextio Arctic Cat M8000 Hardcore maskiner, helt klart en mäktig syn! En del av förarna hade dessutom lyckan att få kvittera ut nyckeln till sin 2017 års Hardcore skoter. Hur fränt är inte det?
Som ni förstår hade stämningen och skotersuget byggts upp till nivåer långt över det normala. Och det var äntligen dags att släppa ut katterna i Saxnäs vackra fjällvärld. Wesslan hade ordnat med proffsiga guider från trakten som skulle leda var sin grupp med åkare. Rob och David följde också med ut för att man ska få möjlighet att köra tillsammans med Arctic Cats egna proffsåkare.
Väl ute på fjället hittade vi inget puder, det var ju trots allt i början av April. Vi hittade ändå riktigt rolig åkning tillsammans med de grymma guiderna. Att vi fick strålande sol gjorde inte saken sämre!

Samtidigt som halva gänget ägnade sig åt skoteråkning hade andra halvan lavinutbildning som Arctic Cat ordnat tillsammans med Saferide Sweden.Det var en riktigt bra utbildning som gick igenom grunderna man bör tänka på när man vistas i lavinfarliga miljöer.
Martin Borg som också har en blogg här på Sledtrax är väldigt kunnig i lavinsäkerhet, det är också han som är killen bakom företaget Saferide Sweden.Det märks verkligen att han brinner för ämnet när han berättar om riskerna med laviner.

Det var en hel del teori men även bra praktiska övningar för att lära sig hantera lavinsonder och transceiver.Utanför Marsfjäll Mountain Lodge fick vi möjligheten att söka efter nedgrävda transpondrar i snön för att få lite känsla hur det hela fungerar.
Samtliga fick sig en välbehövd tankeställare och utbildning för att vistas säkert i vår fjällvärld.

När förmiddagen passerat var det dags för samtliga att sammanstråla på en bestämd plats på fjället. Där väntade en fantastisk lunch som levererades från Marsfjäll Mountain Lodge. Strålande sol, gott sällskap och god mat mitt på fjället får nobelfesten att blekna. Det blev genast mycket snack om förmiddagens åkning och efter vi fått ladda om med ny energi byttes samtalsämnet till vart vi skulle bege oss härnäst.

Med kanonvädret som rådde började den hårda snön på bli allt lösare och det skulle visa sig att vi fick riktigt rolig åkning denna eftermiddag. Solsidorna längs fjällsidorna var nu slaskiga och hur kul som helst att leka på. Det blev lite rullningar och plastbitar som fick stryka med, men vad gör väl det när man får göra det roligaste som finns?

Efter en lång dag blev det en rätt kort kväll efter en god middag och lite allmänt mingel, skoteråkning ifrån tidig morgon till sen eftermiddag tar ut sin rätt….

Till lördagen hade man samma upplägg som dagen innan, med skillnaden att de som inte hade lavinutbildning på fredag morgon körde sin på lördag istället.
Efter ännu en lång dag med skoteråkning tillsammans med guiderna, Rob och David, fanns det massor att prata om. Vem som hade gjort värsta fastkörningen, hoppet, bäckkörningen med mera diskuterades flitigt över en afterskoter öl.

Lite senare på kvällen var det dags för en avslutnings middag på Lodgen, och inte vilken middag som helst. Utan här var det ett genomgående grönt tema på en lyxig trerättersmeny, och som om det inte var nog där hade även drycken förädlats i de gröna färgerna.
Under kvällen visades ett bildspel i bakgrunden som samtliga bidragit till, det gav upphov till många skratt och pikar i kommentarerna som haglade mellan borden. Men hallå? Var inte alla inbjudna ifrån olika håll och länder som inte kände varandra? jo förvisso. Men till lördagkväll hade det hunnit bli ett grymt sammansvetsat gäng, och helt plötsligt var det cirka sextio stycken nyfunna vänner med samma passion för snöskoteråkningen.
Arctic Cat Sverige och Norge delade också ut diverse priser som förtjänats på ett eller annat sätt under helgen. De tackade samtliga inblandade för ett otroligt lyckat event och av intrycket att döma kan det säkerligen bli fler Arctic Cat Hardcore Camps framöver. Har du chansen att åka dit, TA DEN!

Tim Marklund visar upp Power Claw mattan
Vi på Sledtrax vill tacka Arctic Cat för inbjudan tillsammans med Anders och Ingela med personal till ett superhäftigt event för alla med ett brinnande skoterintresse. Snart är det dags igen…

Fortsätt läs

Mer i Reportage

Facebook

Populär läsning

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Till toppen